Moderné kraľovanie. Prenechá Karol III. žezlo princovi Williamovi?

Britský kráľ Karol III. počíta s tým, že abdikuje a na tróne ho nahradí jeho syn William. Tvrdí to bývalý komorník jeho exmanželky princeznej Diany. Na čele Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska vraj Karol s manželkou plánujú zotrvať asi desať rokov.

Karol III., princ William a princ George. Zverejnili portrét kráľa s jeho dedičmi
Foto: Twitter/The Royal Family

Britský panovník Karol III. (75) nezažíva na začiatku tohto roku práve jednoduché obdobie. Okrem zdravotných problémov s prostatou, kvôli ktorým musel podstúpiť operáciu, čelí aj výzvam na abdikáciu.

Pripravenie na abdikáciu

Podľa bývalého komorníka kráľovej exmanželky princeznej Diany Paula Burella sa Karol na abdikáciu skutočne pripravuje. Ale nebude to hneď. "Myslím, že k tomu dôjde. Podľa mňa si kráľ s kráľovnou na panovanie vyhradili desať rokov. Už od začiatku majú desaťročný plán, ktorým kupujú čas princovi Williamovi, aby sa na nástup na trón pripravil. Kráľ bude mať v tom čase 85 rokov," cituje ho britský denník Express.

Tabuizovaná téma​

Abdikácia bola v britskej kráľovskej rodine za panovania kráľovnej Alžbety II. tabu. Mohla za to jej zlá skúsenosť s odstúpením jej strýka Eduarda VIII. a nástupom na trón jej otca Juraja VI., ktorý nebol na vládnutie pripravený. Výkon funkcie preňho bol náročný aj pre rečovú vadu. Zrejme aj preto sa dožil iba 56 rokov.

Svet sa ale mení a abdikácie sa stali v európskych monarchiách normou. Holandská kráľovná Beatrix sa vzdala trónu v roku 2013 a v tom istom roku odstúpil aj belgický kráľ Albert II.

O rok neskôr potom ich príklad nasledoval aj španielsky kráľ Juan Carlos. Naposledy sa potom do klubu bývalých monarchov pridala dánska kráľovná Margaréta II.

Nový kráľ

​V tomto trende plánuje podľa Burella pokračovať aj Karol III.. "Nemyslím si, že bude chcieť v kraľovaní pokračovať, keď vidí, ako korunované hlavy naprieč Európou s radosťou odovzdávajú povinnosti svojim následníkom a užívajú si, že môžu svoje deti vidieť na tróne," vyhlásil s tým, že aj britská verejnosť nového kráľa vrelo privíta.

To, ako pokračuje príprava princa a princeznej z Walesu, teda Williama a Kate, na kráľovské povinnosti, kráľ podľa komorníka preverí už na jeseň, keď sa podľa neho tento pár vydá na dlhé zahraničné turné. Pravdepodobne to bude do Kanady či Austrálie, teda krajín, ktorých oficiálnou hlavou je taktiež britský panovník.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok