V Británii rozdávajú portrét kráľa Karola III. zadarmo, časť politikov hovorí o plytvaní peniazmi. Ako je to na Slovensku?

16.1.2024 16:36

Bol odhalený nový oficiálny portrét kráľa Karola III., ktorý má zdobiť verejné budovy v celom Spojenom kráľovstve v rámci iniciatívy financovanej vládou za osem miliónov libier. Kritici vrátane skupiny bojujúcej proti monarchii však tento krok odsudzujú ako "hanebné plytvanie peniazmi".

Na portréte je 75-ročný britský panovník vyobrazený v uniforme kráľovského námorníctva.
Foto: TASR/AP
Charles III.

Bezplatný portrét

Minulý rok úrad vlády oznámil vyčlenenie finančných prostriedkov na poskytnutie bezplatného portrétu kráľa Karola každému verejnému orgánu vrátane miestnych rád, súdov, škôl, policajných staníc a hasičských a záchranných služieb, píše Guardian. Cieľom tejto snahy je pokračovať v tradícii vystavovania oficiálnych portrétov vládnuceho monarchu vo verejných inštitúciách.

Anketa

Je podľa vás správne rozdávať portréty kráľa zadarmo?

Áno
- %
Nie
- %
Nemám názor
- %
Celkovo hlasov: 45

Fotografia z Windsoru

Fotografiu, ktorá zachytáva panovníka v plnej paráde vo Windsorskom zámku, zhotovil Hugo Burnand. Fotograf, známy svojou prácou na korunovačných portrétoch kráľa a kráľovnej a ich svadobných fotografiách z roku 2005, zachytil kráľa v kráľovskom prostredí.

Pozrite si archívnu reportáž o návšteve Karola vo Francúzsku:

Úcta k majestátu

Podpredseda vlády Oliver Dowden zdôrazňuje symbolický význam portrétu a uvádza, že predstavuje novú kapitolu v príbehu národa. Dowden dúfa, že organizácie sa budú podieľať na pokračovaní hrdej britskej tradície a uctia si vládu kráľa Karola.

Údajné plytvanie peniazmi

Oznámenie Úradu vlády z minulého roka sa však stretlo s kritikou, najmä v súvislosti so sťažnosťami na znižovanie rozpočtov na úrade vlády a v miestnej samospráve. Skupina Republic, ktorá je zameraná proti monarchii, označila túto iniciatívu za "hanebné plytvanie peniazmi".

Generálny riaditeľ organizácie Republic Graham Smith vyjadruje obavy z nesprávne nastavených priorít a nalieha na vládu, aby tento program prehodnotila. Tvrdí, že smerovanie finančných prostriedkov na portréty kráľa je nevhodné v čase, keď základné služby čelia finančnej záťaži.

Kráľ v uniforme

Oficiálny portrét zobrazuje kráľa Karola v uniforme kráľovského námorníctva ako admirála flotily. Umiestnený s pravou rukou položenou na bielych rukaviciach na starožitnom stole a ľavou rukou držiacou meč, stojí panovník vo veľkolepej chodbe kráľovskej rezidencie.

Porovnanie so Slovenskom

Na Slovensku sa portrét prezidentky Zuzany Čaputovej dá zakúpiť prostredníctvom stránky TASR za 30 eur. Kupujú si ho najmä samosprávy, školy, no možno ho nájsť aj v domácnostiach stoviek Slovákov, ktorí si ho zakúpili.

Kúpiť si ho zvyknú aj rezorty, podľa požiadavky podriadených súčastí. Napríklad Ministerstvo vnútra SR zakúpilo portréty prezidentky SR v roku 2022. "Naposledy rezort zakúpil portrét prezidentky v roku 2022 v počte 222 kusov, pričom jednotková cena bola 27 EUR bez DPH," informoval nás Tlačový odbor MV SR.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok