Pozrite si veľký prehľad informácií pred pretekmi v Jasnej. Vlhová obhajuje pódiové umiestnenia, chce podať čo najlepšie výkony

Domáce preteky v Jasnej sa nezadržateľne blížia. Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien opäť zavíta na Slovensko (20. a 21. januára), a to po troch rokoch. Nebude chýbať skvelá Petra Vlhová. Pretekov sa zúčastní aj jej najväčšia rivalka z USA Mikaela Shiffrinová.

jasna13_11_1_2024011610.jpg
Foto: TASR/František Iván
Na snímke Petra Vlhová na tlačovej konferencii o pretekoch Svetového pohára v Jasnej.

Fanzóny v srdci Liptovského Mikuláša a v okolí trate

Preteky v Jasnej budú môcť fanúšikovia, nielen Vlhovej, sledovať priamo v historickom centre Liptovského Mikuláša. Mesto tam pripravuje oficiálnu fanzónu, priamy prenos na veľkoplošnej obrazovke, koncerty aj súťaže.

„Vstupenky sa vypredali za dva týždne. Na najväčšie hviezdy súčasnosti na čele s Petrou Vlhovou sa na Liptov prídu pozrieť tisíce návštevníkov z celého sveta,“ zdôraznila hovorkyňa mesta Viktória Čapčíková. Podľa jej slov to bude prvé športové podujatie v roku, keď je Liptovský Mikuláš súčasťou Európskej komunity športu.

Za Svetovým pohárom tak obyvatelia nemusia cestovať. „Fanzóny na týchto veľkých športových podujatiach majú svoje čaro. Verím, že v tej našej, priamo na hlavnom námestí, si fanúšikovia svetový pohár spoločne užijú,“ povedal primátor Ján Blcháč.

Sprievodný program sa bude odohrávať v týchto lokalitách:

  • FANZONE BIELA PÚŤ - voľná zóna
  • PRIEHYBA - RATRAK STAGE - voľná zóna
  • HAPPY END

Program začne už deň pred pretekmi, v piatok 19. januára. Fanúšikovia si už vtedy môžu pozrieť pretekárky na vlastné oči, píše sa na oficiálnom webe pretekov v Jasnej.

Organizátori informovali, že viacero stredísk v okolí bude aj napriek pretekom stále otvorených. Prevádzku si môžete pozrieť tu.

Pozrite si tlačovú konferenciu s účasťou Petry Vlhovej ohľadom pretekov Svetového pohára v Jasnej:

Vstupenky sa minuli extrémne rýchlo

Podujatie sa do Nízkych Tatier vracia po troch rokoch. Predtým sa slovenskí fanúšikovia mohli na najväčšie hviezdy na svahoch tešiť aj v roku 2016, ešte za účasti Velez-Zuzulovej.

Ide teda o tretie takéto podujatie na svetovej úrovni organizované v Jasnej počas samostatnej Slovenskej republiky.

Súčasťou pretekov Svetového pohára bola aj v rokoch 1979, 1982 a 1984. V prvých dvoch spomínaných rokoch súťažili iba muži, v roku 1984 už iba ženy. 

Vstupenky sú vypredané, vrátane posledných 400 kusov, ktoré prišli dodatočne do obehu počas piatka 12. januára, a v priebehu piatich minút už ich nebolo.

Pre fanúšikov boli k dispozícii základné dvojdňové vstupenky od 55 eur. Prvých tisíc základných vstupeniek na preteky sa predávali za nižšiu cenu, v priebehu niekoľkých minút sa po nich zľahla zem.

Vypredali sa aj lístky do VIP zóny v hodnote 350 eur. Minuli sa aj najdrahšie vstupenky, ktoré v sebe zahŕňajú aj darčeky a prednostné vstupy, za 2 500 eur.

Pripravenosť trate a počasie

V súvislosti s výstavbou súťažnej trate si organizátori želajú najmä priaznivé počasie.

„Momentálne potrebujeme veľa vody, ale nie sneh, pretože ten by upchal priestory, do ktorých vstrekujeme vodu. Predbežná predpoveď počasia je taká, že by sme to mali zvládnuť. Po tomto procese necháme trať dva dni odpočinúť a začneme ju sťahovať. Potom prebehne jej kontrola. Čo sa týka súťažného víkendu, tak ideálne počasie by bolo, ak by bolo 10 stupňov pod nulou a slnko, no spokojní budeme aj vtedy, ak nebude vietor a hmla,“ poznamenala športová riaditeľka pretekov Jana Palovičová.

Pozrite si Štúdio ta3 o pripravenosti trate v Jasnej s prezidentom Zväzu slovenského lyžovania Martinom Paškom:

Doprava v stredisku

Predseda Organizačného výboru Jiří Trumpeš zároveň apeloval na fanúšikov, aby vo vlastnom záujme dodržali organizačné odporúčania.

Na víkend je pripravených sto autobusových spojov v kyvadlovej doprave, ktorá bude mať zastávky na železničnej stanici v Liptovskom Mikuláši i na záchytných a platených parkoviskách v Demänovskej doline.

„Odporúčame prísť už medzi štvrtou a šiestou rannou hodinou, aby fanúšikovia stihli včas zaparkovať, naskočiť na autobus a vyhnúť sa možným zápcham. Už od 6.30 h budú otvorené stánky s občerstvením. Aby nevznikol dopravný kolaps, bude nevyhnutná kontrola prechádzajúcich vozidiel, aby sa do Jasnej dostali iba vodiči áut, ktorí majú povolenie na vstup. K nim budú patriť držitelia parkovacích lístkov či ubytovaní hostia. Aj im bude vstup umožnený iba do 7.30 h a ak prídu neskôr, tak ich odkloníme na odstavné plochy a môžu nastúpiť na kyvadlovú dopravu,“ vysvetlil Trumpeš.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok