Pozrite si veľký prehľad informácií pred pretekmi v Jasnej. Vlhová obhajuje pódiové umiestnenia, chce podať čo najlepšie výkony

Domáce preteky v Jasnej sa nezadržateľne blížia. Svetový pohár v alpskom lyžovaní žien opäť zavíta na Slovensko (20. a 21. januára), a to po troch rokoch. Nebude chýbať skvelá Petra Vlhová. Pretekov sa zúčastní aj jej najväčšia rivalka z USA Mikaela Shiffrinová.

jasna13_11_1_2024011610.jpg
Foto: TASR/František Iván
Na snímke Petra Vlhová na tlačovej konferencii o pretekoch Svetového pohára v Jasnej.

Tlak na slovenskú hviezdu

Slovenská hviezdna lyžiarka Petra Vlhová sa usilovne pripravuje ne domáce preteky, na ktorých sa bude chcieť predviesť v čo najlepšom svetle.

Avšak nadmerná pozornosť médií či fanúšikov ju môže rozhodiť a nemusí podať famózne výkony.

Na druhej strane, nejde o začiatočníčku, vo Svetovom pohári sa pohybuje už vyše desať rokov, je už na istý tlak na svoju osobu zvyknutá.

Neraz ukázala, že aj v strese dokáže zajazdiť tak, ako mnohé nie, a zvládne dosiahnuť vrcholné umiestnenia na rôznych podujatiach.

Anketa

Podarí sa Petre Vlhovej dosiahnuť pódiové umiestnenia počas pretekov v Jasnej?

Áno, podarí sa jej to!
- %
Nie, pódiá neobháji
- %
Celkovo hlasov: 364

Vlhovej odkaz

Vlhová sa dlhodobo teší veľkej podpore slovenských fanúšikov: „Nielen ja, ale aj ostatné pretekárky vnímajú, že skoro všade, kam prídem, sa vďaka fanúšikom cítim ako doma. Veľmi si vážim, že ma fanúšikovia takto podporujú. O to viac sa teším na Jasnú. Bude to nezabudnuteľný zážitok pre mňa, ale aj pre členov môjho tímu,“ poznamenala.

Pripomenula však, že v súvislosti s veľkým záujmom slovenských fanúšikov budú v Jasnej prísnejšie bezpečnostné podmienky, pre ktoré nebude môcť vyhovieť stovkám záujemcov o fotografie a autogramy: „Fanúšikom chcem odkázať, aby akceptovali moje súkromie a koncentráciu na preteky. Náš šport je aj o detailoch, toto je jeden z nich.“

Či už je to Jasná, Flachau alebo čokoľvek iné, tak do toho idem naplno, ozrejmila Vlhová.

„Samozrejme, že Jasná bude trochu špeciálna, ale mám dosť skúseností na to, aby som to zvládla. Všetko je o mentálnom nastavení. Treba si to užívať a zbytočne nemyslieť na stres a tlak. Ja si sama na seba vyvíjam najväčší tlak, stále chcem víťaziť. To, že to chcú iní ľudia odo mňa, si až tak nepripúšťam. Je to šport a stať sa môže čokoľvek. Robíme všetko pre to, aby to vyšlo, no uvidíme, ako to dopadne,“ uviedla smerom k očakávaniam domáceho publika v Jasnej.

Preteky na Liptove budú špeciálne najmä pre Slovenku, no užívať si ich bude aj jej tréner Mauro Pini. „Veľmi sa teším na energiu od fanúšikov. Vnímame, ako Petru doma milujú a fandia jej.“

Body v rebríčkoch

V aktuálnej sezóne patrí Vlhovej v celkovom hodnotení všetkých disciplín dokopy druhá pozícia s 802 bodmi. Pred ňou je len Mikaela Shiffrinová (1 029). Tretia je aktuálna Federica Brignoneová s 787 bodmi, štvrtá zase Lara Gutová-Behramiová (749).

V jej obľúbenom slalome je na druhej priečke, na konte má 505 bodov. Jej americká rivalka má o 25 bodov viac. Tretie miesto v slalome patrí Lene Duerrovej, tá má aktuálne 366 bodov.

Čo sa týka obrovského slalomu, tam vedie Brignoneová so 460 bodmi, nasleduje Gutová-Behramiová (445) a „až“ tretia je Shiffrinová (349). Štvrtá pozícia patrí ešte Valerie Grenierovej (303) a na piatej priečke je Vlhová s 297 bodmi.

Súťažný program počas víkendu

V sobotu je na programe obrovský slalom. Prvé kolo začína o 09:30 h, to druhé o 13:00 h.

O deň neskôr, v nedeľu, sa v Jasnej bude súťažiť v slalome. Prvé kolo začne o 09:30 h, druhé o 12:15 h.

Súťažný program v Jasnej Foto: ta3 Súťažný program v Jasnej

Ako sa Vlhovej darí v Jasnej?

Počas pretekov v roku 2016 triumfovala v slalome Američanka Shiffrinová. Bronzovú priečku obsadila Velez-Zuzulová, Vlhová dokončila súťaž na deviatej pozícii.

O deň neskôr v obrovskom slalome ukázala chrbát ostatným pretekárkam víťazka z Rakúska Eva Maria Bremová. Shiffrinová skončila 14., Vlhová až 52.

V roku 2021 sa opäť začínalo slalomom a rovnako ho najlepšie zvládla rekordérka v počte víťazstiev vo Svetovom pohári Shiffrinová (94 triumfov). Hneď za ňou skončila Vlhová, tá má aktuálne konte 31 víťazstiev. Z aktívnych pretekárov je ešte pred slovenskou hviezdou Gutová-Behramiová so 40 triumfami vo Svetovom pohári.

V obrovskom slalome sa na nasledujúci deň zrodilo menšie „prekvapenie“, skvelým výkonom zvíťazila zlatá medailistka z Pekingu Vlhová. Jej rivalka skončila na bronzovej pozícii.

Tento rok sa však poradie disciplín obráti, nezačne sa slalomom, ale jeho dlhšou verziou. Vlhová si tak najskôr vyskúša disciplínu, v ktorej sa rokmi zlepšuje, a následne nastúpi na jej najobľúbenejší slalom.

Športové úspechy slovenskej megahviezdy

Slovenská pretekárka v zjazdovom lyžovaní má vo svojej kariére niekoľko skvelých výsledkov či už v rámci Svetového pohára, majstrovstiev sveta alebo olympijských hier.

Ako profesionálka dokázala Vlhová prvýkrát triumfovať v sezóne 2015/2016. Okrem prvenstva ešte dvakrát obsadila tretie miesto, všetky pódiá dosiahla v slalome. Medzi elitou prvý raz súťažila na konci roka 2012. Celkovo stála na pódiu 73-krát.

Jej rivalka z USA Shiffrinová je nielen rekordérkou v počte víťazstiev, ale aj v umiestneniach v top trojke jednotlivých pretekov. Podarilo sa jej celkom 148-krát.

Z aktívnych pretekárov je pred Liptáčkou ešte Gutová-Behramiová s 81 pódiovými umiestneniami.

Z olympijských hier dokázala Vlhová uchmatnúť zlato z pekinského slalomu. Pamätné famózne druhé kolo ju katapultovalo z ôsmeho miesta na zlatú pozíciu. Zatiaľ ide o jej jedinú medailu z tohto podujatia, slovenskí fanúšikovia veria, že ďalšiu/ďalšie pridá o dva roky v Taliansku.

Zo svetového šampionátu má na konte päť medailových leskov, ten najžiarivejší získala vo švédskom Åre v obrovskom slalome z roku 2019. Na rovnakom šampionáte pridala striebro z kombinácie a bronz zo slalomu.

O dva roky neskôr pridala dve pódiové pozície, v slalome a kombinácii skončila na druhej priečke.

Minuloročný šampionát jej nevyšiel podľa predstáv, v obľúbenom slalome dokončila preteky na piatom mieste, obrovský slalom zase na siedmej pozícii.

Hodnotenie Svetového pohára ovládla v kariére (zatiaľ) iba raz, a to v sezóne 2020/2021 so ziskom 1 416 bodov.

V najlepšej trojke celkového poradia skončila dokopy štyrikrát. Z toho bola Vlhová dva razy druhá, vždy za Shiffrinovou, a dvakrát tretia. Celkom tak bola už päť sezón ako profesionálka medzi tromi najlepšími lyžiarkami sveta.

Počas svojej doterajšej kariéry, okrem veľkého krištáľového glóbusu za najviac bodov počas jednej sezóny vo všetkých disciplínach sčítaných dohromady, získala tiež aj štyri malé glóbusy. Dva z nich boli za najlepšiu slalomárku sezóny a zvyšné dva za prvenstvo v paralelnom slalome.

Aktuálna sezóna je už za svojou polovicou, Vlhovej zatiaľ patrí druhá priečka v celkovom hodnotení so stratou 227 bodov na rivalku Shiffrinovú.

Pozrite si archívnu reportáž o zjazdovke v Jasnej:

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok