Umelá inteligencia ako existenčné riziko pre ľudstvo. Predpovedala inváziu na Ukrajinu, dokáže riadiť drony

Umelá inteligencia (AI) začala revolúciu v bezpečnosti pri vedení vojny, týmito slovami popísala vplyv AI bývalá námestníčka ministra obrany USA Michele Flournoyová v eseji vydanej v magazíne Foreign Affairs.

Ukraine_War_Russian_Volunteers912581.jpg
Foto: TASR/AP

Využívanie armády

Armáda ju vraj vyžíva v mnohých oblastiach svojho pôsobenia – na riadenie bezpilotných lietadiel, údržbu stíhačiek či na predpovedi vzniku konfliktu. Flournoyová zároveň varuje pred snahou Číny získať technologickú nadvládu a upozornila na vysoké riziká, ktoré sa s využitím AI spájajú, píše Prima CNN.

Kde umelú inteligenciu použili?

Už v roku 2002 americká armáda vykonala cvičné obsadenie budovy, v ktorej sa mal skrývať teroristický vodca. Súčasťou testu bolo využitie bezpilotného dronu riadeného umelou inteligenciou, ktorá stroj pri mapovaní budovy sama navigovala a dokázala vyhodnotiť, v ktorých miestnostiach sa nachádzajú rukojemníci a kde teroristi. Vojaci do domu vtrhli s detailnou znalosťou rozloženia síl protivníka, popísala v eseji Flournoyová.

Riadenie dronov

Dron riadený umelou inteligenciou sa odvtedy zaradil do výbavy armády Spojených štátov a osvedčil sa aj v reálnych konfliktoch. V tých zase vojenským predstaviteľom pomáha iná vymoženosť, a to schopnosť AI predvídať. "Ak napríklad velitelia vzdušných síl rozhodnú o vyslaní letky stíhačiek F-35, umelá inteligencia dokáže okamžite upozorniť na náklady tohto rozhodnutia, ale aj na jeho dopady na personál, letecké základne alebo na dostupnosť stíhačiek," napísala Flournoyová.

Možno ešte dôležitejšiu schopnosť AI využili americkí spravodajcovia a velitelia pred vpádom ruského prezidenta Vladimíra Putina na Ukrajinu. Po prechádzaní veľkého množstva (veľakrát aj utajovaných) dát dokáže umelá inteligencia identifikovať vzorce správania a predpovedať budúce medzinárodné udalosti. 

Predpovedanie udalostí

Spravodajcom pomohla predpovedať vpád Rusov do susednej krajiny niekoľko mesiacov predtým, než sa tak reálne stalo, a Kremľu odoprieť moment prekvapenia.

Okrem priameho zapojenia v boji dokáže AI za pomoci senzorov navrhnúť najúčinnejšiu a zároveň cenovo najvýhodnejšiu údržbu zbraňových systémov stíhačiek a bojových plavidiel. Pomocou analýzy fotografií a videí môže varovať pred presunom jadrových zbraní či iných objektov záujmu.

Útok na Taiwan

Zrak Američanov sa v súčasnej dobe sústredí okrem iného na Čínu a jej potenciálny útok na Taiwan, ktorý je podporovaný USA. Vedúci predstavitelia americkej armády by sa napríklad mohli AI opýtať, ako by sa prípadná kríza mohla vyvíjať, a ako by rôzne rozhodnutia ovplyvnili jej výsledok, popísala v eseji bývalá vysoko postavená úradníčka ministerstva obrany USA.

Súboj Číny a USA

Práve Čína podľa Flournoyovej predstavuje pre Spojené štáty veľké riziko v prípade vývoja umelej inteligencie a jej využitia v armáde. V honbe za technologickou nadvládou má vraj ázijská veľmoc niekoľko výhod, ako je diktovanie ekonomických priorít krajiny či priradenie akýchkoľvek zdrojov na vývoj AI

"Vzhľadom na to, že Čína uplatňuje politiku "civilno-vojenskej fúzie", ktorá odstraňuje bariéry medzi civilným a vojenským sektorom, môže tamojšia armáda využiť prácu čínskych odborníkov a spoločností kedykoľvek sa jej zachce," uviedla autorka textu.

Investovanie do AI

Američania síce disponujú svojimi vlastnými silnými stránkami, ako je napríklad systém trhového hospodárstva, ktorý vývojárom AI umožňuje byť viac kreatívny, tie však podľa nej nemusia v technologickom boji s Čínou stačiť. Ministerstvo obrany USA a spravodajská komunita by podľa Flournoyovej mali začať viac investovať do zavádzania umelej inteligencie a zlepšiť spôsob, akým do služieb štátu lákajú technologicky schopných pracovníkov. Pentagon by tiež vraj mal upustiť od niektorých zastaraných bariér, ktoré predtým postavil technologickým firmám obchodujúcim so štátom.

AI predstavuje veľkú hrozbu

Autorka v eseji priznáva, že vývoj AI predstavuje aj veľkú hrozbu. Chemici podľa nej napríklad upozornili, že sa dokáže zapojiť vo vývoji chemických zbraní a experti na biológiu sú znepokojení kvôli tomu, že by sa mohla využiť na vynájdenie nových biologických zbraní. Tieto riziká sú také vysoké, že poprední americkí vývojári AI tento rok v máji vyjadrili vysoké znepokojenie a podpísali list, v ktorom varujú, že ich objavy môžu pre ľudstvo predstavovať existenčnú hrozbu..

Zneužívanie technológie

Administratíva Spojených štátov si je podľa Flournoyovej hrozby vedomá a prijala množstvo opatrení, aby technológia nemohla byť zneužitá. V súbore etických pravidiel napríklad pri nakladaní s umelou inteligenciou vyžaduje transparentnosť. Ďalšie pravidlo ukladá, aby bola AI schopná operovať v súlade so zákonmi vojny, ako je rozlišovanie medzi civilistami a vojakmi a zámerne sa vyhnúť prvým spomínaným. Pentagon zakázal využitie AI v riadení jadrových systémov a vyzval ostatné jadrové veľmoci, aby urobili to isté.

Vyvíjanie umelej inteligencie

Spojené štáty však podľa expertky nedokážu samé zariadiť, aby sa umelá inteligencia vyvíjala zodpovedne. Nutná je podľa nej medzinárodná spolupráca, najmä s Čínou, rovnako ako bola počas studenej vojny nájdená cesta k ustáleniu pravidiel zaobchádzania s jadrovými zbraňami. Krajiny, ktoré na pravidlá zaobchádzania s AI pristúpia, by ich podľa autorky mali byť ochotné poctivo vymáhať. V prípade ich porušenia by sa nemali zdráhať na previnilú krajinu uvaliť ekonomické sankcie alebo ju vylúčiť z medzinárodných fór.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok