Nové trendy v investovaní. Na trhoch vládne umelá inteligencia

21.11.2023 14:35

Zatiaľ, čo mnohí profesionáli čakali na ďalší prepad akciových trhov, fenomén umelej inteligencie priniesol nečakanú eufóriu a silný rast cien akcií. Otázka znie, čakať alebo sa pripojiť? Odpovede priniesla konferencia televízie ta3 Finančný trh 2023.

Svet sa obáva rizík, ktoré predstavuje umelá inteligencia. Čo na to chatbot ChatGPT?
Foto: Profimedia

Na Slovensku nemáme veľa skúseností s investovaním. Podľa riaditeľa Partners Investments Maroša Ovčarika sa ľudia boja investovať, alebo sa k tomu neodhodlali z rôznych dôvodov. Podľa prieskumov je veľmi častý dôvod, že nemajú peniaze.

Uznáva, že v mnohých prípadoch to tak je, ale veľakrát by sa ten priestor aj našiel, ale na strane ľudí nie je odhodlanie spraviť ten prvý krok a začať investovať. Keď sa už odhodlajú, je dobré kontaktovať finančného poradcu. 

„Finanční poradcovia sa vedia stretnúť, vytvoriť osobný vzťah s klientom, spraviť mu finančný plán. Finančný plán nie je plán, ktorý spravíte vyklikaním za 10 sekúnd na webe, ale je to pomerne hlboká analýza osobných financií, rizík a príležitostí, ktoré ten finančný trh prináša. To znamená, že finanční poradcovia urobia finančný plán a následne na základe finančného plánu nastavia produktové portfólio podľa očakávania klienta,“ dodal.

Poradca vs umelá inteligencia

Ak niekto tvrdí, že nejaké digitálne platformy spravia lepšiu službu, lepší investičný produkt alebo lepšie ho prispôsobenia požiadavkám klienta, ako finančný poradca, tak je to podľa Ovčarika možno nepochopenie biznis modelu väčšiny sprostredkovateľských sieti.

„Úlohou finančných poradcov nie je vytvárať portfólio manažment v investičných produktoch. Portfólio manažment obsahuje veľa výpočtov, veľa dátovej analytiky na to, aby to portfólio v budúcnosti malo optimálny profil a to nie je úloha poradcov. Úloha finančných poradcov, to je pridaná hodnota, ktorá sa deje na centrále investičných spoločností. To znamená, že venujú sa tomu profesionálne odborníci, ktorí takéto produkty vyskladajú a potom to je otázka distribúcie, aby tieto produkty správne odkomunikovali,“ povedal. 

Generálny riaditeľ Across Private Investments Peter Jakubička si myslí, že pre solventných klientov je lepšie mať niekoho, kto mu vie poradiť, ako majetok rozložiť.

„Digitálna platforma dnes spĺňa nejakú demokratizáciu investovania, čiže pre retailového investora je určite zaujímavá. Pre majetnejších klientov je vhodnejšie mať niekoho, kto pomôže a nastaví to portfólio veľmi individuálne,“ konštatoval.

Online vs poradcovia

Chief investment strategist, moneyhoon Michal Nalevanko si naopak myslí, že investovať sa dá aj bez poradcov a to online. 

„Akonáhle sa medzi vás a vaše investície dostane niekoľko levelov rôznych poradcov, sprostredkovateľských platforiem, tak to všetko sú levely, ktoré majú v konečnom dôsledku negatívny dopad na výšku výnosu,“ myslí si. Dodáva, že oni sa snažia veci robiť tak, aby medzi klientmi a investíciami a výnosmi, ktoré dosahujú, bolo čo najmenej prekážok.

Medzi ich klientov patria ľudia, ktorí rozumejú moderným technológiám, neboja sa kliknúť na tlačidlo súhlasím alebo chcem vedieť viac. „Zase nerobme si ilúzie, ten kontakt nie je čisto digitálny. Ktokoľvek, kto má dnes potrebu rozprávať sa, tak tak môže urobiť,“ uviedol.

Prodekan Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici Michal Mešťan priznal, že mladí ľudia skôr využívajú online investovanie. 

„My sa snažíme v rámci nášho vzdelávania mladým študentom, okrem toho, aby pochopili základy toho ako financie fungujú, ukazovať aj výhody rôznych služieb. Našou úlohou nie je povedať, čo je pre nich najlepšie, lebo to si každý musí nájsť cestu. Učíme ich kritickému mysleniu a tak našou úlohou je ukázať, na čo všetko by si mali dávať pozor a akým spôsobom by sa mali rozhodovať,“ povedal.

Keď tento ošiaľ s umelou inteligenciou opadne, tak nám podľa neho zostanú už len spoločnosti, ktoré dokázali najefektívnejším spôsobom integrovať do svojich procesov práve tú technológiou. 

Prezident Slovenskej asociácie finančníkov Anton Ondrej súčasný trend umelej inteligencie prirovnal k internetovému boomu na prelome tisícročí. Mnohí jeho kolegovia, ktorí v tom období investovali do technologických spoločností o peniaze prišli. 

„Bol to naozaj veľký boom, ale potom došlo k prečisteniu a tie spoločnosti, ktoré prežili tak expandovali. Jednou z nich je napríklad Amazon, kedy hodnota značky je dnes 300 miliárd dolárov a je najhodnotnejšou značkou na svete. A to je spoločnosť, ktorá práve vďaka tomu, že využíva umelú inteligenciu, dokázala svojim klientom poskytnúť obrovský rozsah služieb s obrovskou mierou efektivity,“ povedal.

Vo videu sa dozviete aj v čom sa tento typ investovania líši od iných oblastí a či treba aj v tomto prípade diverzifikovať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok