Koľko vojakov poslala Moskva na Ukrajinu? Americké služby zverejnili čísla aj počet padlých

15.12.2023 00:00

Z Ruska už odišlo bojovať na Ukrajinu 360-tisíc vojakov. Z už 315-tisíc Moskva stratila. To znamená, že prišla o 87 percent vojakov, ktorých doteraz nasadila. Vyplýva to z analýzy amerických spravodajských služieb, ktorú poskytli členom Kongresu, uvádza CNN. Napriek hrozivým stratám sa však Moskve darí udržiavať postupujúcu vojnovú mašinériu.

Ukraine_War_Russian_Volunteers912581.jpg
Foto: TASR/AP

Dostatok starších jednotiek

Na pôde amerického Kongresu sa teraz možno rozpúta bitka o budúcnosť Ukrajiny. Senát má na stole bezpečnostný balík, ktorý má Kyjevu priniesť ďalšie miliardy. Republikáni ho však blokujú. Medzitým sa do Kongresu dostala najnovšia spravodajská analýza ruských strát na Ukrajine, informuje portál CNN Prima News.

Obsah materiálu unikol do americkej CNN prostredníctvom nemenovaného zdroja. Predstavitelia spravodajských služieb tvrdia, že Rusko už stratilo 87 % vojakov nasadených na Ukrajine. Moskva mala na front poslať 360-tisíc mužov, stratila 315-tisíc. V analýze sa neuvádza, či zahynuli, boli zranení, dezertovali alebo padli do zajatia.

Spravodajské údaje tiež poukazujú na extrémne straty v oblasti techniky. Rusko údajne stratilo 2 200 z 3 500 tankov. V rámci bojových vozidiel pechoty mala Moskva 13 600 kusov, stratila 4 400 kusov.

Z analýzy vyplýva, že to zabrzdilo snahy Ruska o modernizáciu armády, keďže prišlo o väčšinu novej techniky. Musí sa spoliehať na staršie jednotky, ktorých má však stále dosť. Rusi už ukázali, že sú ochotní pokračovať vo vojne aj napriek drakonickým stratám.

Ukrajina čísla neposkytuje

„Vojna zničila 15 rokov ruského úsilia o modernizáciu pozemných síl,“ uvádza sa v spravodajských údajoch. „Od konca novembra Rusko stratilo viac ako štvrtinu svojich zásob pozemného vybavenia spred invázie. Tým sa znížila komplexnosť a rozsah ruských útočných operácií, ktoré od začiatku roka 2022 nedosiahli na Ukrajine významný úspech,“ dodáva analýza s odkazom na vojenský pat, v ktorom sa vojna teraz nachádza.

Treba spomenúť, že vzhľadom na brutalitu bojov Ukrajina nepochybne utrpela veľké straty. Konkrétne údaje však nie sú k dispozícii. Kyjev ich zatajuje a zatajujú ich aj spravodajské služby spojencov.

Americký Kongres chce teraz vedieť, čo bude s vojnou ďalej. Niektorí republikáni už nevidia žiadnu šancu na naplnenie ukrajinskej vízie.

Ďalšia pomoc v nedohľadne

„Predstava, že Ukrajina vráti Rusko späť k hraniciam z roku 1991, je absurdná,“ povedal v relácii CNN State of the Union republikán z Ohia James David Vance. „Takže to, čo hovoríme prezidentovi a vlastne aj svetu, je, že musíte sformulovať, aké sú ambície. Čo sa dosiahne sumou 61 miliárd dolárov? Niečo, čo sa nedosiahlo 100 miliardami dolárov?“ uťahoval si politik zo sumy, ktorú už USA vyčlenili pre spojencov.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj rokoval v Spojených štátoch s cieľom urýchliť schválenie uvedeného bezpečnostného balíka. Údajne dostal pozitívne signály. Podľa expertov je však nepravdepodobné, že by Kongres schválil peniaze pre Ukrajinu ešte tento týždeň.

Americký prezident Joe Biden zopakoval, že Ukrajina má podporu USA. Schválenie peňazí pre Kyjev je však teraz v rukách Senátu.

Pozrite si archívnu reportáž o tom, že v Rusku sa udáva ako za sovietskej éry.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok