FOTO: Mier na Ukrajine nastane po dosiahnutí našich cieľov, vyhlásil Putin. Prezradil počet vojakov, pozície naďalej vylepšujú

14.12.2023 11:40 , Aktualizované: 14.12.2023 12:58

Na Ukrajine bude mier, keď Rusko dosiahne svoje ciele, povedal Vladimir Putin na výročnej tlačovej konferencii v Kremli, ktorá bola tento rok spojená s odpoveďami prezidenta na otázky občanov.

Russia_Putin914508.jpg
Foto: TASR/AP

Podobné podujatie sa konalo po prvý raz po minuloročnej prestávke, keďže Rusko vo februári minulého roka začalo inváziu na Ukrajinu. Putin zopakoval, že Moskva chce susednú krajinu „denacifikovať a demilitarizovať“.

Putinove plány s Ukrajinou

„Mier nastane, keď dosiahneme naše ciele. Tie sa nezmenia. Dovoľte mi pripomenúť, o čom sme hovorili - o denacifikácii a demilitarizácii Ukrajiny, o jej neutrálnom štatúte,“ odpovedal Putin na otázku, kedy nastane mier.

Šéf Kremľa poslal invázne vojská na Ukrajinu, ktorú vedie prezident Volodymyr Zelenskyj, ktorý je židovského pôvodu, a kde krajná pravica podľa výsledkov volieb zohráva na politickej scéne okrajovú úlohu.

Moskva okrem iného kritizuje skutočnosť, že Ukrajinci oslavujú Stepana Banderu, ukrajinského nacionalistického vodcu z obdobia druhej svetovej vojny, a trvá na tom, že Ukrajina by mala byť neutrálna a nemala by sa stať členom NATO, o čo sa usiluje Kyjev.

Dostatočný počet vojakov

Putin vysvetlil, že v súčasnosti nie je potrebná druhá vlna mobilizácie. Uviedol, že v priebehu roka sa prihlásilo približne 486-tisíc dobrovoľníkov. Podľa agentúry Reuters ruské úrady vlani zmobilizovali ďalších 300-tisíc ľudí.

Putin povedal, že v súčasnosti nie je potrebná druhá vlna mobilizácie. Uviedol, že v priebehu roka sa prihlásilo približne 486-tisíc dobrovoľníkov. Podľa agentúry Reuters ruské úrady vlani zmobilizovali ďalších 300-tisíc ľudí.

„V bojovej zóne sa nachádza 617-tisíc ľudí,“ povedal neskôr prezident s tým, že frontová línia meria vyše 2-tisíc kilometrov.

O niečo skôr vo svojom príhovore uviedol, že na Ukrajine bojuje 244-tisíc mobilizovaných Rusov, pričom približne 41-tisíc z nich armáda prepustila z rôznych dôvodov, napríklad pre „zdravotný stav“.

Stratili najlepších vojakov

O samotných bojoch povedal, že ruská invázna armáda zlepšuje svoje pozície takmer na celej frontovej línii.

„Prakticky na celej línii kontaktu naše ozbrojené sily, povedzme, že mierne, zlepšujú svoje postavenie,“ ozrejmil Putin a zároveň vyhlásil, že Ukrajina stratila časť svojich najlepších vojakov na ľavom brehu Dnepra v Chersonskej oblasti.

Ukrajina dosiahla tento rok v protiofenzíve len malé úspechy, ale ani Rusko nedosiahlo žiadny hmatateľný pokrok, odkedy v máji za cenu veľkých strát dobylo mesto Bachmut, poznamenala agentúra Reuters.

Predstavenie namiesto grilovania

Putin vystúpil v priamom prenose ruskej televízie na tlačovej konferencii, ktorá sa zvyčajne koná na konci každého roka. Zároveň odpovedá na otázky občanov v tzv. priamej linke. Minulý rok sa ani jedno z týchto tradičných vystúpení neuskutočnilo a tento rok Kremeľ obe podujatia spojil.

Putinovo vystúpenie je určené predovšetkým domácemu publiku a je pre prezidenta príležitosťou osobne sa venovať problémom bežných ruských občanov a upevniť si svoju moc pred marcovými prezidentskými voľbami, poznamenala agentúra AP.

Uviedla, že vystúpenie je silne zinscenované a je skôr predstavením ako skutočným grilovaním prezidenta. Putin, ktorý je pri moci už takmer 24 rokov, minulý týždeň potvrdil, že sa bude uchádzať o znovuzvolenie.

Podľa ruskej tlačovej agentúry Interfax boli v predvečer predstavenia prijaté takmer dva milióny otázok od občanov, ktorí mohli telefonovať, posielať SMS alebo ich posielať napríklad prostredníctvom sociálnych sietí, a prijímanie otázok údajne pokračovalo až do konca predstavenia. Tie zvyčajne trvajú niekoľko hodín.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok