Plánuje Putin ďalšiu vojnu? Experti tvrdia, že je schopný do niekoľkých rokov zaútočiť na NATO

Ruský prezident Vladimir Putin bude schopný do šiestich rokov rozpútať ďalší vojnový konflikt a napadnúť NATO, uvádza vo svojej analýze Nemecká spoločnosť pre zahraničnú politiku (DGAP).

Russia_Putin
Foto: TASR/AP

Šéf poľského Národného bezpečnostného úradu Jacek Siewiera je presvedčený, že útok môže prísť oveľa skôr a krajiny Severoatlantickej aliancie musia byť na konfrontáciu pripravené do troch rokov, píše poľský Nasz Dziennik.

Čo hovoria experti?

"Hodiny začnú tikať vo chvíli, keď skončia intenzívne boje na Ukrajine. Potom môže Rusko presmerovať svoju súčasnú výrobu na obnovu ozbrojených síl," píše sa v analýze inštitútu. Podľa jeho expertov je Putin schopný počas šiestich až desiatich rokov postaviť armádu dostatočne silnú na to, aby sa mohol pokúsiť o útok na členské krajiny NATO.

Riziko vojny

Siwiera v rozhovore pre Nasz Dziennik tvrdí, že prognóza nemeckých expertov je príliš optimistická. Krajiny Aliancie musia byť rýchlejšie a pripraviť armády tak, aby boli schopné Rusko od útoku nielen odradiť, ale v prípade konfliktu mu čeliť. Dlhšia doba prípravy zvyšuje podľa Siwiera riziko vojny.

Ak sa chce NATO vyhnúť konfliktu, je nutné prijať kratšiu dobu prípravy, a to trojročný horizont. Počas tejto doby je nutné, aby si štáty vytvorili dostatočný vojenský potenciál, ktorý by Rusko od agresie odradil.

Ako predísť ruskej agresii?

Aby sa ruskej agresii predišlo, navrhuje nemecký inštitút postup zložený zo štyroch bodov, uvádza web nemeckej televízie ZDF. Predovšetkým je potrebné pokračovať v podpore Ukrajiny, ktorá môže ruskú armádu naďalej oslabovať. Nesmie sa to však diať na úkor vlastných obranných schopností. 

Ďalej by Ukrajina mala byť čo najskôr integrovaná do západných obranných štruktúr, pretože vzhľadom na svoju geografickú pozíciu má kľúčový význam pre európsku bezpečnosť.

Po tretie musia byť upravené vzťahy Spojených štátov a Európy, aby nebola naďalej závislá na americkej vojenskej pomoci. Ruská vojenská produkcia by sa mala ďalšími sankciami a obchodnými obmedzeniami, najmä v technologickej oblasti, oslabovať.

Konkurent NATO

Za všetkých okolností je však podľa nemeckého inštitútu aj Siwiera nutné začať konať čo najskôr, pretože ak ruská vojnová produkcia prekoná objem výroby NATO, bude veľmi ťažké ju dohnať.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok