Reykjanes čelí desaťročiam vulkanickej nestability. Magma sa prerezáva na povrch, Island čaká na erupciu sopky

17.11.2023 00:00

Islandský juhozápadný polostrov môže čeliť desaťročiam vulkanickej nestability, varuje islandský meteorologický úrad (IMO). Píše o tom britský portál BBC.

Island
Foto: TASR/AP

Zemetrasenia a obavy z blížiacej sa erupcie viedli k evakuácii malého rybárskeho mestečka Grindavík, približuje portál BBC. Na ostrove Reykjanes sa v roku 2021 po 800-ročnej prestávke opäť začali erupcie, čo môže znamenať nový "erupčný cyklus", hovorí Matthew Roberts z IMO.

Monitorovanie seizmických aktivít

Roberts, ktorý je výkonným riaditeľom v centrále IMO v Reykjavíku, zavediel redaktorov BBC do miestnosti, kde personál intenzívne monitoruje seizmickú aktivitu 24 hodín denne.

Minulý piatok bol tím šokovaný, keď si uvedomil, že magma prúdila do zeme a lámala horninu na vzdialenosť 15 kilometrov. Prerezáva sa pod Grindavikom „takmer ako podzemný nákladný vlak“, hovorí Roberts. V modernej dobe to je neznámy fenomén.

Opatrnosť mesta

K takejto masovej evakuácii celej komunity nedošlo ani za posledných 50 rokov. Mesto bude naďalej klesať, keďže ho lámu trhliny, hovorí Roberts, čím sa zhoršujú škody na budovách a cestách. Západná časť Grindavíku klesla od minulého piatka o viac ako meter a pokračuje v tom rýchlosťou asi 4 centimetre za deň.

V jednej oblasti zostáva situácia „veľmi nestabilná“, čo zvyšuje pravdepodobnosť erupcie, ktorá môže nastať v priebehu niekoľkých dní alebo týždňov.

Pohotovostné plány zahŕňajú ochranné bariéry, známe ako hrádze, ktoré budujú v blízkosti geotermálnej elektrárne. Známe kúpele Modrá lagúna zostávajú naďalej zatvorené.

Domáci musia čakať

Obyvatelia možno budú musieť čakať minimálne týždne, kým bude jasné, či sa môžu do oblasti vrátiť. "Neočakávame výbušnú erupciu," hovorí Roberts.

Erupcia s nízkou intenzitou by však mohla znamenať, že láva bude vytekať zo série trhlín celé týždne. „Ak by k tomu došlo, prúd lávy by prúdil na juh – možno smerom k Grindavíku – a tiež možno na sever a západ, smerom k elektrárni Svartsengi a Modrej lagúne," hovorí.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok