Poplach na Islande. Magma sa posunula stovky metrov smerom k povrchu

15.11.2023 16:43

Magma na islandskom polostrove Reykjanes, ktorému podľa seizmológov hrozí výbuch sopky, postúpila z hĺbky bližšie k zemskému povrchu. Zmes roztavených hornín a plynov je teraz asi 500 metrov pod povrchom, povedal Benedikt Ófeigsson z Islandskej meteorologickej služby.

Kvôli hroziacej erupcii bolo už minulý týždeň evakuovaných asi 3700 obyvateľov mesta Grindavík, kde sa v uliciach objavili široké praskliny. V posledných dňoch z puklín stúpa dym.

Rýchle sťahovanie

Polícia v stredu umožnila obyvateľom Grindavíku krátko sa vrátiť do mesta a vyzdvihnúť si svoje osobné veci. Pri rybárskom prístave, ktorý leží asi 40 kilometrov od metropoly Reykjavíku, sa tak tvorili kolóny áut. 

Podmienky vrátenia sa

Možnosť návratu mali ale len ľudia, ktorí sa do mesta nedostali pri podobných akciách v pondelok a utorok, uviedla agentúra DPA. Z každej domácnosti má povolený vstup do mesta iba jeden člen. Ľudia boli vyzvaní, aby si pred návratom do domovov pripravili presný zoznam vecí, ktoré si chcú odviezť, aby sa v meste zbytočne nezdržiavali.

Približovanie magmy

Pod Grindavíkom sa podľa seizmológov vytvoril zhruba 15 kilometrov dlhý tunel, ktorý vedie až k morskému dnu. Pri poslednom, víkendovom meraní bola magma 800 metrov pod povrchom. 

Podľa Ófeigssona je teraz okolo 500 metrov pod zemou. Stúpanie magmy nahor podľa seizmológa napovedá aj zistená prítomnosť oxidu siričitého vo vzduchu.

Intenzita otrasov

"Od polnoci do dnešného poludnia bolo v ohrozenej oblasti Islandu zaznamenaných asi 800 menších otrasov pôdy, čo oproti predchádzajúcim dňom neznamená žiadnu veľkú zmenu," povedal Ófeigsson. Zemetrasenia sú podľa neho navyše podstatne slabšie ako v piatok.

Otázka letov

Zvýšená seizmická aktivita vyvoláva tiež obavy z narušenia leteckej dopravy, pretože sopečný popolček môže poškodiť motory lietadiel. Výbuch islandskej sopky Eyjafjallajökull v roku 2010 na týždeň paralyzoval leteckú dopravu nad polovicou európskeho kontinentu, zrušených bolo vyše 100 000 letov.

V súvislosti s terajšími obavami z erupcie vulkánu Fagradalsfjall islandské úrady zvýšili stupeň varovania pre leteckú dopravu na oranžový, teda druhý najvyšší; spoje z medzinárodného letiska Keflavík, ktoré sa nachádza na polostrove Reykjanes, ale zatiaľ fungujú bez obmedzení.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok