Zem popraskala, na cestách sa objavili diery. Island čaká na výbuch sopky, toto zatiaľ vieme

13.11.2023 16:43

Šanca na sopečnú erupciu na Islande stúpa, hovoria odborníci. Island po sérii zemetrasení vyhlásil výnimočný stav, no seizmická aktivita sa na juhozápade ostrova v pondelok zmiernila. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Island sopka
Foto: TASR/AP

Erupcia je na spadnutie

Úrady pred pár dňami preventívne nariadili odchod tisícom ľudí, ktorí žijú v meste Grindavík na juhozápade krajiny.

Islandský meteorologický úrad (IMO) uviedol, že existuje značné riziko erupcie. Pravdepodobnosť erupcie na polostrove Reykjanes alebo tesne pri ňom sa zvýšila.

Reykjanes podľa BBC od polnoci zasiahlo viac ako 500 zemetrasení, no boli slabšie ako počas uplynulých dvoch dní. Podľa vyhlásenia úradu môže erupcia začať kedykoľvek v najbližších dňoch.

Thor Thordason, profesor vulkanológie na Islandskej univerzite, uviedol, že 15 kilometrov dlhá rieka magmy pretekajúca pod polostrovom je stále aktívna.

"To je dôvod, prečo, žiaľ, hovoríme o bezprostrednej erupcii. Najpravdepodobnejšia strana erupcie sa zdá byť v hraniciach mesta Grindavík," povedal pre BBC.

V okolí neďalekej sopky Fagradalsfjall boli v posledných týždňoch zaznamenané tisíce otrasov. Sústredili sa na islandskom polostrove Reykjanes, ktorý bol pred erupciou v roku 2021 vulkanicky nečinný až 800 rokov.

hbgdhfd.png Foto: reprofoto BBC News Mapa Islandu.

Diery a trhliny

Obyvatelia Grindavíku našli na cestách duté diery a trhliny, keďže po sérii zemetrasení klesla pôda. Najviac otrasov sa odohralo práve pod týmto mesto a stovky ľudí preto utiekli.

Grindavík sa nachádza len 15 kilometrov južne od medzinárodného letiska Keflavik, ale lietadlá stále prilietajú a odlietajú ako obvykle.

Zatvorili Modrú lagúnu

V sobotňajšom vyhlásení agentúra uviedla, že tunel z magmy alebo roztavenej horniny, ktorý sa tiahne severovýchodne cez Grindavík a približne 10 kilometrov ďalej do vnútrozemia, bol odhadnutý v hĺbke menej ako 800 metrov v porovnaní s 1500 metrami v deň predtým, píše britský spravodajský portál.

Zvýšená seizmická aktivita v oblasti podnietila úrady, aby vo štvrtok (9. novembra) uzavreli neďalekú Modrú lagúnu.

Modrá lagúna Island Foto: TASR/AP Modrá lagúna na Islande.
Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 2 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok