Zem popraskala, na cestách sa objavili diery. Island čaká na výbuch sopky, toto zatiaľ vieme

13.11.2023 16:43

Šanca na sopečnú erupciu na Islande stúpa, hovoria odborníci. Island po sérii zemetrasení vyhlásil výnimočný stav, no seizmická aktivita sa na juhozápade ostrova v pondelok zmiernila. Informuje o tom spravodajský web BBC.

Island sopka
Foto: TASR/AP

Od konca októbra bolo na juhozápade Islandu zaznamenaných viac ako 20 000 otrasov.

Islandská agentúra civilnej ochrany uviedla, že rozhodnutie o evakuácii prišlo po tom, čo IMO nemohla vylúčiť, že "magmatický tunel, ktorý sa v súčasnosti tvorí, by mohol zasiahnuť Grindavík".

Evakuácia mesta

A v piatok agentúra uviedla, že ľudia musia mesto opustiť, no zároveň zdôraznila, že nejde o "núdzovú evakuáciu". Vyzvala ich, aby "zachovali pokoj, pretože máme dostatok času na reakciu".

"Žiadne bezprostredné nebezpečenstvo nehrozí, evakuácia je predovšetkým preventívna, pričom hlavným cieľom je bezpečnosť všetkých obyvateľov Grindavíka," dodala.

Všetky cesty do mesta s približne 4 000 obyvateľmi uzavreli. Autá nemohli vojsť ani odísť. Výnimku mali iba záchranné zložky.

Alda Sigmundsdottir, novinárka z Reykjavíku, povedala pre BBC Newshour, že "momentálne len čakáme, kým sa začne erupcia.“

Jeden muž, ktorý bol nútený opustiť Grindavík, povedal, že sa bojí, že už nikdy neuvidí svoj domov.

Nepredvídateľný Island

Island je jednou z geologicky najaktívnejších oblastí na svete s približne 30 aktívnymi sopečnými miestami.

Sopečné erupcie vznikajú vtedy, keď magma, ktorá je ľahšia ako pevná hornina okolo nej, vystúpi na zemský povrch z hĺbky pod ňou.

V júli vybuchla v oblasti Fagradalsfjall Litli-Hrutur alebo Little Ram, ktorá prilákala turistov.

Miesto bolo nečinné osem storočí až do erupcií v rokoch 2021, 2022 a 2023.

Strana 2 / 2
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok