Zemetrasenia na Islande. Mesto Grindavík sa obáva výbuchu magmy na povrch, evakuovali obyvateľov

11.11.2023 10:49 , Aktualizované: 11.11.2023 19:30

Island vyhlásil výnimočný stav po sérii zemetrasení, ktoré vyvolali obavy z výbuchu sopky. Úrady nariadili preventívnu evakuáciu tisícov obyvateľov juhozápadného mesta Grindavík. Informuje o tom spravodajská webová stránka BBC.

Tisíce otrasov

Islandský meteorologický úrad (IMO) uviedol, že sa obáva, že pod zemou sa nachádza veľké množstvo magmy, ktorá by mohla vystúpiť na povrch.

V okolí sopky Fagradalsfjall na polostrove Reykjanes boli v posledných týždňoch zaznamenané tisíce otrasov. Vo štvrtok úrady zatvorili geotermálne kúpele Modrá lagúna, ktoré sú najväčšou turistickou atrakciou krajiny, z dôvodu zvýšenej seizmickej aktivity v tejto oblasti. Od konca októbra bolo na juhozápade Islandu zaznamenaných viac ako 20 000 otrasov.

Preventívna evakuácia

Islandský úrad civilnej ochrany uviedol, že sa rozhodol evakuovať, pretože IMO nemôže vylúčiť, že magmatický tunel, ktorý sa v súčasnosti tvorí, by mohol dosiahnuť Grindavík. Vyzval preto obyvateľov, aby mesto opustili. Zdôraznil, že evakuácia nie je núdzová, ale preventívna. Obyvatelia by preto mali zostať pokojní, pretože času je dosť, nehrozí bezprostredné nebezpečenstvo. Všetky cesty do mesta s približne 3-tisíc obyvateľmi sú uzavreté s výnimkou núdzových ciest, aby sa zabezpečila plynulá doprava.

Priamo v meste sa na niekoľkých miestach zosunula pôda Foto: facebook/Landsnet Priamo v meste sa na niekoľkých miestach zosunula pôda

Magma rovno pod mestom

IMO v piatok vo svojom vyhlásení uviedla, že seizmická aktivita sa výrazne zmenila a otrasy sa počas dňa presunuli smerom ku Grindaviku. Magma sa pravdepodobne rozšírila pod mesto a nie je možné presne určiť, či a kde sa mohla vynoriť.

Island je jednou z najaktívnejších oblastí na svete. Nachádza sa tu približne 30 aktívnych vulkanických lokalít.

Sopečné erupcie na polostrove Reykjanes boli zaznamenané v rokoch 2021, 2022 a toto leto. Vo všetkých prípadoch im predchádzala dlhšia séria zemetrasení. Pri žiadnej z týchto erupcií neboli ohrozené obývané oblasti.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok