Grindavík lámu masívne trhliny. Čo sa stane, ak na Islande vybuchne sopka?

14.11.2023 16:38 , Aktualizované: 15.11.2023 00:30

Obyvateľov Grindavíku evakuovali z mesta. Nad Islandom číha hrozba sopečnej erupcie. Island, ktorý má 33 aktívnych vulkanických systémov, vyhlásil v sobotu núdzový stav. Čo sa stane, ak sopka vybuchne? Píše o tom Al Jazeera.

Kde sa nachádza Grindavík a čo sa tam deje?

Grindavík je rybárske mestečko na islandskom juhozápadnom polostrove Reykjanes. Žije v ňom 3 800 ľudí. Len v pondelok zasiahlo južný Island približne 900 zemetrasení, ktoré sa pridali k desiatkam tisíc otrasov, ktoré v posledných týždňoch zasiahli juh krajiny, pripomína Al Jazeera.

Obyvatelia Grindavíku opísali, že ich polícia evakuovala z domovov v sobotu v skorých ranných hodinách, keď sa zem triasla, cesty praskali a budovy utrpeli štrukturálne škody.

Vedci spojili tieto zemetrasenia s pohybom a šírením magmy, ktorá je asi 5 kilometrov pod zemou. Podľa Islandského meteorologického úradu sa pôda v regióne od 27. októbra zväčšila o deväť centimetrov.

Úrady sa obávajú, že roztavená hornina môže vystúpiť na povrch a zasiahnuť Grindavík. Odborníci očakávajú, že erupcia príde čoskoro, keďže magma sa nachádza v malej hĺbke.

Islandský meteorologický úrad v pondelok uviedol, že v najbližších dňoch oblasť s veľkou pravdepodobnosťou zasiahne erupcia, a to aj napriek klesajúcemu počtu zemetrasení a ich intenzite.

Aké preventívne opatrenia prijali úrady?

Obyvateľom bolo povedané, aby opustili Grindavík v sobotu. V nedeľu im úrady nakrátko dovoliť vrátiť sa, aby si vyzdvihli svoje veci vrátane dokumentov, liekov alebo domácich zvierat. Islandská polícia a vozidlá civilnej ochrany boli v tom čase v pohotovosti.

Takmer všetci obyvatelia mesta našli útočisko u rodinných príslušníkov alebo priateľov. V evakuačných strediskách sa zdržiavalo len 50 až 70 ľudí, povedal predstaviteľ záchranárov tlačovej agentúre Reuters.

Geotermálne kúpele Modrá lagúna, turistická atrakcia na Islande, dočasne zatvorili do 16. novembra. Kúpele sa podľa webovej stránky nachádzajú na polostrove „uprostred lávových polí pokrytých machom“.

Vedci monitorujú situáciu, aby preskúmali tok a blízkosť magmy. Pokúšajú sa predpovedať pravdepodobnosť erupcie.

V utorok sa úrady pripravovali na výstavbu obranných múrov okolo geotermálnej elektrárne v juhozápadnej časti krajiny. Dúfajú, že ju ochránia pred prúdmi lávy v prípade erupcie.

Čo sa môže stať, ak sopka vybuchne?

Láva môže potenciálne ohroziť mesto Grindavík a Modrú lagúnu. Ohrozené sú aj geotermálne potrubia, ktoré zásobujú teplou vodou tisícky domácností.

V dôsledku erupcie môže existovať aj riziko toxických výparov a znečistenia ovzdušia.

„Máme trhlinu dlhú asi 15 kilometrov a kdekoľvek na nej môžeme vidieť, že môže dôjsť k erupcii,“ povedal pre tlačovú agentúru AFP Vidir Reynisson, vedúci islandskej civilnej ochrany a núdzového manažmentu.

Koniec pukliny však ide do mora, čo znamená, že k erupcii môže dôjsť na dne oceánu, čo by pravdepodobne spôsobilo veľký oblak popola.

Sopečné erupcie tiež predstavujú vážne nebezpečenstvo pre letectvo, pretože môžu chrliť vysoko abrazívny popol vysoko do atmosféry. Tam môže spôsobiť zlyhanie prúdových motorov, poškodenie systémov riadenia letu a zníženie viditeľnosti.

Už sa to niekedy stalo?

Island leží nad vulkanickým hotspotom v severnom Atlantiku a erupcia sa tam vyskytuje v priemere každých štyri až päť rokov.

Erupcia sopky Eyjafjallajökull v roku 2010 bola jednou z najničivejších erupcií v poslednej dobe, čo malo za následok rozsiahle uzavretie vzdušného priestoru nad Európou. Letecké spoločnosti utrpeli škodu asi 3 miliardy dolárov, keďže museli zrušiť viac ako 100-tisíc letov.

Po 800 rokoch došlo na polostrove Reykjanes v blízkosti sopky Fagradalsfjall k trom erupciám: v marci 2021, auguste 2022 a júli 2023. Predchádzajúce erupcie nespôsobili škody, vyskytli sa v odľahlých údoliach.

Vulkanológovia sa domnievajú, že nový cyklus zvýšenej aktivity môže trvať niekoľko desaťročí alebo storočí.

Je hlavné mesto Reykjavík ohrozené?

Grindavík sa nachádza približne 40 kilometrov juhozápadne od islandského hlavného mesta, kde úrady nenariadili obyvateľom evakuáciu.

Toto naznačuje, že si nemyslia, že najväčšie mesto krajiny zasiahne erupcia.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok