Hamran bol politik, nie policajný prezident, myslí si Gašpar. Odstavenie čurillovcov bolo nezákonné, hodnotí Vančo

5.11.2023 12:22

V relácii V politike diskutovali Tibor Gašpar (Smer-SD) a Branislav Vančo (PS). Zhrnuli sme pre vás to najdôležitejšie.

Akcia na hranici

Gašpar obhajoval akciu novej vlády na slovensko-maďarskej hranici. Hovorí, že poverený policajný prezident Polakovič po akcii informoval, že desiatky migrantov zostali na maďarskej strane a v tom čase sa nepokúšali prekročiť hranice.

Kritizuje, že výsledok hraničnej akcie zosmiešňoval bývalý minister vnútra Roman Mikulec. Myslí si, že by mal byť v obraze o tom, čo sa deje na hranici.

"Kritika od niekoho, kto riadil rezort, sa mi nezdá namieste," tvrdí Gašpar. Hovorí, že akcia mala byť signálom pre prevádzačov a migrantov, že na Slovensku sa "nebude nikto špacírovať" a tranzit nemôže fungovať.

Vančo hovorí, že to bola marketingová akcia s nulovým efektom. Podľa neho je dnes jasné, že sa nedá kontrolovať vnútroštátnu hranicu, ako to teraz už koaličné strany prezentovali pred voľbami.

"Ak ideme s bubnom na zajace, dopredu to oznámime," hodnotí. Nepáči sa mu, že vláda niečo iné hovorí a niečo iné robí.

Gašpar mu oponoval, že zelenú hranicu s Maďarskom budeme chrániť podľa informácií o tom, ako migranti prekračujú hranicu. Podľa toho sa potom príjmu aj potrebné opatrenia.

Vančo hovorí, že pred voľbami Hlas, Smer a SNS hovorili o "hermetickom" uzavretí hraníc, teda ochrane celej zelenej hranice. "To sa tak robiť nemá a nedá," doplnil.

Vančo si myslí, že desať dní od začiatku novej vlády je "trochu skoro hodnotiť opozičnú prácu". Reagoval tak na kritiku iniciatívy Mladí proti fašizmu, podľa ktorej trio PS, SaS a KDH reagovali na protimigračnú akciu na hranici s Maďarskom len statusmi.

Hamrana poslali do Popradu

Gašpar sa zastal Matúša Šutaja Eštoka, ktorý poslal bývalého policajného prezidenta Štefana Hamrana tri dni pred civilom do Popradu.

Myslí si, že krok nového ministra vnútra bol správny a konal v súlade so zákonom. "Domnievam sa, že pán Hamran mal zrejme podpísané bývalým úradníckom ministrom vnútra, vtedy premiérom Ódorom, nejakú dohodu, že odíde k danému dátumu. Keby ju bol predložil, predpokladám, že minister by možno zvážil, akým spôsobom bude konať. Nemal ju k dispozícii, takže sa rozhodol, ako sa rozhodol," obhájil rozhodnutie Šutaja Eštoka.

Opísal, že keď bol ešte v úrade on, zažil podobné postupy zo strany niektorých ministrov. Konkrétne spomenul Daniela Lipšica a Jaroslava Spišiaka. Hovorí, že vtedy sa o tom nepísalo v médiách.

Tvrdí, že nie je zástancov takýchto postupov, pretože ich sám zažil. No v prípade Hamrana obhájil konanie ministra vnútra. "Svojou činnosťou preukázal, že to bol politik, nie policajný prezident," vyhlásil s tým, že Hamran porušil viaceré ustanovenia zákona o štátnej službe.

Vančo rešpektuje výmenu Hamrana na poste policajného prezidenta, no myslí si, že "čistky" nemusia prebiehať takýmto spôsobom. Hodnotí to ako hulvátstvo. Hamran totiž sám pred niekoľkými týždňami oznámil, že post opustí koncom októbra.

Myslí si, že odvolávania nemusia prebiehať takto, ak chceme zvyšovať politickú kultúru.

Odstavenie čurillovcov

"Som presvedčený o tom, že v súvislosti s čurillovcami konal nezákonne," vyhlásil na margo Šutaja Eštoka. Podľa neho porušil minimálne tri zákony a nerešpektoval právoplatné rozhodnutie Krajského súdu v Bratislave.

Gašpar doplnil, že vo vzťahu k personálnym postupom v polícii existuje zákon.

Vančo zopakoval, že neexistujú materiálne dôvody na to, aby boli čurillovci postavení mimo služby. Myslí si, že Šutaj Eštok je dostatočne inteligentný na to, že hromadné porušenie zákona by nemohlo ujsť jeho pozornosti.

Gašpar hovorí, že nikto v súčasnosti nemôže spochybniť či sú, alebo nie sú právoplatne obvinení. Pre divákov povedal, že je "všetko splnené".

Celú časť relácie si môžete pozrieť nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok