Vyšetrovatelia okolo Čurillu protestujú proti Šutajovi Eštokovi. Nesúhlasia s ich postavením mimo služby

3.11.2023 12:23

Vyšetrovatelia okolo Jána Čurillu podali odvolanie voči tomu, že ich minister vnútra Matúš Šutaj Eštok postavil mimo služby.

Pokuta pre ministerstvo?

Minister nechal šiestich vyšetrovateľov doma minulý týždeň, oni však mali status chráneného oznamovateľa, a preto na tento krok potreboval súhlas Úrad na ochranu oznamovateľov. Ten nemal a ministerstvu hrozí pokuta 700-tisíc eur. Minister vnútra trvá na tom, že zákon neporušil.

Odvolávať chce aj Taraba

Situácia je podobná aj v rezorte životného prostredia. Minister Taraba chce odvolať riaditeľa inšpekcie životného prostredia Jána Jenču. Ten však pôsobil ako policajný agent v prípade korupcie advokáta a tiež má štatút chráneného oznamovateľa.

Vyjadrenie poslankyne

K prípadu sa vyjadrila na na svojom Facebooku Lucia Plaváková (PS). "Ján Čurilla a ďalší vyšetrovatelia podali do rúk ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka rozklad (opravný prostriedok) proti personálnemu rozkazu, ktorým boli postavení mimo službu," píše v statuse.

Dôvody na odvolanie

Poslankyňa vymenovala dôvody, prečo si myslí, že nešlo o adekvátny postup ministra. "Po prvé, je to nesplnenie požiadaviek zákona o štátnej službe policajtov na riadne konanie, ktoré mu má predchádzať a v ktorom si môžu dotknuté osoby uplatniť svoje práva," uvádza Plaváková.

Dodáva tiež, že rozhodnutie ministra nebolo riadne zdôvodnené. Zároveň má byť v rozpore so zákonom, pretože nezobral do úvahy rozhodnutie neopodstatnenosti stíhania vyšetrovateľov okolo Čurillu.

"Minister si nevyžiadal ani súhlas Úradu na ochranu oznamovateľov napriek tomu, že vyšetrovatelia majú status chránených oznamovateľov," dodáva a dopĺňa aj fakt, že bez potrebného súhlasu úradu je úkon neplatný.

Minister dosiahol, čo chcel

Minister môže rozhodnúť o rozklade. Rozklad má byť predložený do 30 dní aj so stanoviskom, aby mohla rozhodnúť rozkladová komisia. Tá má na rozhodnutie lehotu 60 dní od podania.

"Akokoľvek toto konanie dopadne, je zjavné, že dovtedy vyšetrovateľov nepustia naspäť k ich práci. A to bola zjavne hlavná úloha ministra," píše v závere statusu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok