Harabina za slová o chudere nepotrestali, Švecová sa odvolá

16.5.2016 14:51

"Svojím spôsobom je to chudera. Môže sa stať, že skončí na psychiatrii a mňa z toho budú obviňovať." Bývalého šéfa justície Štefana Harabina za tieto slová na adresu šéfky Najvyššieho súdu Daniely Švecovej nepotrestali. Švecová sa nevzdáva - voči rozhodnutiu sa odvolá.

Nevedela o neverejnom zasadnutí

Predsedníčka Najvyššieho súdu sa odvolá proti rozhodnutiu disciplinárneho senátu, ktorý v piatok na neverejnom zasadnutí zastavil konanie vo veci jej prvého disciplinárneho návrhu voči sudcovi Harabinovi. Uviedla to v Prezidentskom paláci po slávnostnom vymenovaní nových sudcov.

Švecová nepovažuje podľa jej slov za štandardné, že o zastavení konania rozhodol disciplinárny senát neverejne. Ona sama o tom, že sa zasadnutie uskutoční, nevedela. "Nemám písomne vypracované rozhodnutie, takže nemôžem sa k tomu vyjadriť," vysvetlila, prečo ho nebude bližšie komentovať. Návrh šéfka NS podala v súvislosti s verdiktom Harabinovho dovolacieho senátu, po ktorom sa dostal na slobodu Milan M., odsúdený za násilnú sexuálnu trestnú činnosť.

Hrozí mu aj najprísnejší trest

Harabin v piatok uspel aj v prípade disciplinárneho návrhu predsedníčky Súdnej rady Jany Bajánkovej. Disciplinárny senát ho oslobodil. Bajánková nevedela uviesť, či toto rozhodnutie napadne. "Potrebujem písomné odôvodnenie rozhodnutia, aby som sa oboznámila s dôvodmi," vysvetlila. 

Šéfka Súdnej rady požadovala finančný postih Harabina za jeho výroky na adresu predsedníčky Najvyššieho súdu. Bývalý čelný predstaviteľ justície v piatok Bajánkovú a Švecovú vyzval, aby podali demisiu. Obe takúto výzvu odmietli, pričom tiež nechceli nijako komentovať vyhlásenia Harabina.

Harabin
čelil aktuálne štyrom disciplinárnym návrhom. Okrem Bajánkovej podala voči nemu tri návrhy predsedníčka Najvyššieho súdu. Dva z nich (prvý a tretí) boli namierené zároveň i proti zvyšným dvom členom trestného senátu, v ktorom  pôsobil. V prvom návrhu Švecová požadovala, aby bol Harabin preložený na súd nižšieho stupňa, v druhom finančný postih a v treťom najprísnejší trest – zbavenie sudcovskej funkcie.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok