Rusko bombardovalo viaceré mestá na Ukrajine, explózie sa ozývali z Ľvova i Žytomyru

10.10.2022 07:55

Mŕtvi a zranení sú po celej Ukrajine, uviedol v pondelok ráno prezident Volodymyr Zelenskyj po sérii ruských útokov na ukrajinské mestá. Svedkovia z miest vrátane Kyjeva a Záporožia, ale tiež Charkova, Dnipra alebo západoukrajinského Ľvova a Žytomyru hlásili explózie. Celou krajinou sa rozozneli poplašné sirény. Rusko v pondelok odpálilo proti Ukrajine 75 rakiet, z ktorých 41 sa podarilo zostreliť, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj.

Kyjev po výbuchoch
Foto: TASR/AP

Po troch či štyroch explóziách v rannej dopravnej špičke nasledovali v Kyjeve ďalšie výbuchy, uviedla BBC s odvolaním sa na vlastných spravodajcov. Podľa AFP zahrmeli prinajmenšom dva ďalšie výbuchy, dva dodatočné výbuchy hlásil aj denník Ukrajinska pravda. "Letecký poplach - a vtedy nebezpečenstvo - trvá," varoval starosta Kličko na telegrame a vyzval obyvateľov aj návštevníkov, aby radšej necestovali do mesta, pokiaľ to nie je naozaj nevyhnutné.

V Kyjevskej oblasti zasahuje protivzdušná obrana, oznámil šéf oblastnej správy Oleksij Kuleba a vyzval obyvateľov, aby zostali v krytoch. "Jedna z rakiet zasiahla okolie pamätníka Hruševského. Pracujú záchranári," napísal na sociálnej sieti poradca ukrajinského ministra vnútra Anton Heraščenko.

Kyjev, ku ktorému sa ruské jednotky neúspešne pokúsili preniknúť po februárovom začiatku ruskej invázie na Ukrajinu, nebol terčom ruských útokov od júna. Moskva však v nedeľu prisľúbila odvetu za víkendové poškodenie Kerčského mosta, vedúceho z Ruska na anektovaný polostrov Krym.

Strana 3 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok