Záporožie čelí už dva dni ruskému útoku, hlásených je viacero zranených, ale aj mŕtvych civilistov

10.10.2022 07:25

Ruské ostreľovanie ukrajinského mesta Záporožie si v posledných dvoch dňoch vyžiadalo najmenej 16 mŕtvych a skoro stovku ranených, uviedol na svojom webe denník Ukrajinska pravda s odvolaním sa na radnicu. Pri novom ostreľovaní bola v noci na dnešok zničená niekoľkoposchodová obytná budova, informoval predtým šéf oblastnej správy Oleksandr Staruch. Mesto podľa neho zasiahlo okolo desiatich striel.

Záporožie čelí už dva dni ruskému útoku, hlásených je viacero zranených, ale aj mŕtvych civilistov
Foto: TASR/AP

"Počet ľudí, ktorí prišli o život pri ruských útokoch na Záporožie, sa stále zväčšuje. Ide o 16 zabitých civilistov a skoro 100 zranených civilistov len za dva posledné dni - taká je tvár odpornej teroristickej krajiny, ktorá dokáže len zabíjať spiacich civilistov," napísal tajomník záporožskej radnice Anatolij Kurtev na sociálnej sieti. Ohľadom bilancie ruských útokov upresnil, že 14 mŕtvych a 74 ranených pripadlo na nedeľný útok a teraz sa vie o ďalších dvoch mŕtvych a 23 zranených z dnešného zásahu. Na mieste pritom záchranári ďalej preskúmavajú trosky. 

Kurtev predtým informoval o jednom zabitom civilistovi a piatich zranených, vrátane dieťaťa, ktoré porezali úlomky okna. "V dôsledku raketového útoku na centrum Záporožie bola znova zničená obytná budova," napísal Staruch na sociálnej sieti Telegram. "Útok si vyžiadal zranených," dodal.

"Ďalší nepriateľský útok! Zostaňte v krytoch! Nepriateľ ďalej terorizuje mesto. Následky sa zisťujú," uviedol gubernátor, podľa ktorého na mieste zásahu obytnej budovy pracujú záchranári a zdravotníci a poskytujú ľuďom potrebnú pomoc.

V noci na nedeľu zahynulo pri ruskom ostreľovaní Záporožie najmenej 14 ľudí, pričom tento počet ešte môže vzrásť, uviedol prezident Volodymyr Zelenskyj.

Rusko, ktoré 24. februára začalo inváziu na Ukrajinu, opakovane aj napriek nazhromaždeným dôkazom a svedectvu odmieta, že útočí na civilistov. Moskva na konci septembra vyhlásila časť Záporožskej oblasti za ruskú, rovnako ako aj niektoré ďalšie ukrajinské územia, nad ktorými sa jej podarilo pri invázii na Ukrajinu získať kontrolu. Mesto Záporožie, ktoré malo pred vojnou približne 700 000 obyvateľov, ale zostáva pod kontrolou Kyjeva. Ruskú anexiu Kyjev aj Západ odmietajú.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok