Rusko bombardovalo viaceré mestá na Ukrajine, explózie sa ozývali z Ľvova i Žytomyru

10.10.2022 07:55

Mŕtvi a zranení sú po celej Ukrajine, uviedol v pondelok ráno prezident Volodymyr Zelenskyj po sérii ruských útokov na ukrajinské mestá. Svedkovia z miest vrátane Kyjeva a Záporožia, ale tiež Charkova, Dnipra alebo západoukrajinského Ľvova a Žytomyru hlásili explózie. Celou krajinou sa rozozneli poplašné sirény. Rusko v pondelok odpálilo proti Ukrajine 75 rakiet, z ktorých 41 sa podarilo zostreliť, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj.

Kyjev po výbuchoch
Foto: TASR/AP

Sériu najmenej piatich explózií dnes hlásili ľudia z Dnipra, štvrtého najväčšieho ukrajinského mesta ležiaceho v centrálnej časti krajiny. Podľa svedkov v meste horí a nad domami stúpa dym. Podľa agentúry Unian rakety dopadali hlavne na tamojšie predmestie. Najmenej tri rakety dopadli podľa starostu Ihora Terechova na východoukrajinský Charkov. Strely zasiahli energetickú infraštruktúru av niektorej časti mesta sú bez prúdu a bez vody.

Explózie zneli aj v Ľvovskej oblasti na opačnej strane krajiny a v tamojšej metropole Ľvov, kde podľa svedkov útok spôsobil masívny výpadok prúdu. Výbuchy potvrdil starosta mesta Andrij Sadovyj. Výbuchy, zrejme spôsobené raketovými útokmi, hlásia ľudia aj zo Žytomyru, Chmelnyckého a Ternopilu, miest ležiacich v západnej časti Ukrajiny. Podľa miestnych médií v niektorých štvrtiach v Chmelnyckom nefunguje elektrina.

V centre Kyjeva sa dnes ráno najskôr ozvalo niekoľko výbuchov, nad ukrajinskou metropolou boli vidieť stĺpy hustého dymu. Explóziám podľa agentúry AP predchádzal zvuk prilietajúcich striel. Médiá následne informovali ešte o druhej vlne útoku, ktorý je s veľkou pravdepodobnosťou časťou rozsiahlej ruskej odvety za víkendové poškodenie strategického Kerčského mosta vedúceho na Ruskom anektovaný juhukrajinský polostrov Krym.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 2 / 3
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok