Rusko bombardovalo viaceré mestá na Ukrajine, explózie sa ozývali z Ľvova i Žytomyru

10.10.2022 07:55

Mŕtvi a zranení sú po celej Ukrajine, uviedol v pondelok ráno prezident Volodymyr Zelenskyj po sérii ruských útokov na ukrajinské mestá. Svedkovia z miest vrátane Kyjeva a Záporožia, ale tiež Charkova, Dnipra alebo západoukrajinského Ľvova a Žytomyru hlásili explózie. Celou krajinou sa rozozneli poplašné sirény. Rusko v pondelok odpálilo proti Ukrajine 75 rakiet, z ktorých 41 sa podarilo zostreliť, uviedol náčelník ukrajinského generálneho štábu Valerij Zalužnyj.

Podľa aktualizovaných informácií zomrelo v dôsledku pondelňajších raketových útokov naprieč Ukrajinou 19 ľudí a 105 ľudí bolo zranených, uviedla ukrajinská štátna služba pre mimoriadne udalosti podľa serveru The Kyiv Independent. Ruské vojská vypálili na ukrajinské mestá 83 striel, tvrdí ukrajinské velenie. Terčom sa stala kritická infraštruktúra, ale zasiahnutý bol podľa denníka Bild aj nemecký konzulát v Kyjev alebo - ako píše ruská redakcia BBC - populárna lávka pre peších a cyklistov v centre ukrajinskej metropoly.

Zasiahnuté podľa starostu Vitalija Klička boli tiež objekty, ktoré sú súčasťou "kritickej infraštruktúry" mesta. V dôsledku útokov vypukol aj rozsiahly požiar, ktorý zničil šesť áut a poškodil 15 ďalších, uviedol server RBK Ukrajina. Ruské strely poškodili okrem iného budovu filharmónie a dve kyjevské múzeá, uviedol minister kultúry Oleksandr Tkačenko. Kvôli ostreľovaniu prestalo jazdiť v Kyjeve metro. Jeho stanice fungujú ako protiletecké kryty. Zástupca šéfa prezidentskej kancelárie Kyrylo Tymošenko na sociálnej sieti ukázal, že ruské strely zasiahli v Kyjeve aj detské ihrisko.

"Snaží sa nás zničiť a zmazať z povrchu Zeme. Kompletne. Zničiť našich obyvateľov, ktorí spia doma v Záporoží. Zabiť ľudí na ceste do práce v Dnipre a Kyjeve," uviedol Zelenskyj vo vyhlásení zverejnenom na telegrame. "Bohužiaľ, sú mŕtvi a zranení," dodal prezident a vyzval Ukrajincov, aby zostali v krytoch a dávali na seba aj svojich blízkych pozor.

Ukrajinský minister zahraničia Dmytro Kuleba následne uviedol, že ukrajinské územie zasiahli raketové útoky. "Jedinou stratégiou (ruského prezidenta Vladimíra) Putina je terorizovať mierumilovné ukrajinské mestá, ale Ukrajinu nezlomí. Je to aj jeho odpoveď všetkým tým, ktorí s ním chcú hovoriť o mieri: Putin je terorista, ktorý rokuje s pomocou rakiet," napísal Kuleba.

Rusko na Ukrajinu zaútočilo tento rok 24. februára, v posledných mesiacoch však ukrajinské sily prišli do úspešnej protiofenzívy na juhu a severovýchode krajiny. Silná explózia v sobotu poškodila Kerčský most, ktorý Rusko vystavalo ako svoju spojnicu s anektovaným Krymom. Podľa Putina išlo o "teroristický útok" zorganizovaný z Ukrajiny, Kyjev sa na zodpovednosť oficiálne neprihlásil.

Článok pokračuje na ďalšej strane
Strana 1 / 3 Ďalšia strana
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok