Obyvateľom sa čiastočne uľaví. V Šali sa po troch dekádach začína výstavba obchvatu

28.8.2024 10:38

Obyvatelia Šale majú dôvod na radosť. Po tridsiatich rokoch ministerstvo dopravy, Slovenská správa ciest a zhotoviteľ poklepali základný kameň na výstavbu obchvatu mesta. Stáť bude takmer 79 miliónov eur.

Poklepaním základného kameňa obchvatu Šale sa jej obyvateľom môže čiastočne uľaviť.


Odľahčia mesto od tranzitu

Severný obchvat odľahčí mesto od tranzitu. Cesta prvej triedy, ktorá ním prechádza, je hlavným ťahom do Bratislavy. Denne po nej prejde viac ako 30-tisíc áut. Pritom len samotná Šaľa má niečo cez 20-tisíc obyvateľov.

"Dlhé roky si museli obyvatelia Šale vytrpieť či hluk, či smog, či otrasy," hovorí predseda Nitrianskeho samosprávneho kraja Branislav Becík.

Peniaze z eurofondov

"My sme odovzdali stavbu. Pre nás sa začína počítať lehota 36 mesiacov. To znamená, že ak nedôjde k nepredpokladaným udalostiam, tak v tom prípade by sme mali mať dodržanú lehotu," tvrdí minister dopravy Jozef Ráž.

Súčasťou takmer dvanásťkilometrového obchvatu Šale bude 14 mostov. Jeden z nich bude mať takmer trištvrte kilometra a postavia ho ponad Váh. Výstavba bude stáť do 79 miliónov eur a prevažnej časti na ňu použijú peniaze z eurofondov.

Enormný nátlak na cesty

"Poslednou čerešničkou by bolo, ak by sa nám podarilo získať viac finančných prostriedkov z európskych peňazí. To by nám uľahčilo podstatne prácu," dodal generálny riaditeľ Slovenskej správy ciest Norbert Polievka.

"Dnes máme enormný nátlak na naše cesty, ktoré pravidelne opravujeme, ale ten tlak na našich cestách je tak neúnosný a aj touto investíciou príde k ich odbremeneniu," hovorí Becík.

Podali námietku

Verejné obstarávanie vyhlásili pred tromi rokmi, ale zrušili ho. Jeden z vylúčených uchádzačov podal vtedy námietku.

"Teraz sme mali nekonečne odvolávajúceho sa jedného účastníka. Trvalo to neúmerne dlho aj na naše pomery. Je to veľmi dlhý čas päť rokov," uviedol Ráž. Po dokončení obchvatu Šale príde na rad oprava tohto mosta ponad Váh, ktorý je už v 6 kategórii zo 7 technického stavu most a teda si vyžaduje nutnú rekonštrukciu.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok