Opozícia zvolala mimoriadny výbor / Chýbajú detskí aj všeobecní lekári

4.8.2024 12:00

Hosťami relácie V politike boli ministerka zdravotníctva Zuzana Dolinková (Hlas-SD) a poslanec Národnej rady (NR) SR Peter Stachura (KDH).

Dolinková ako influencerka

Ministerka zdravotníctva zverejňuje na sociálnych sieťach influencerské videá, ako si dávať pozor pred letnými horúčavami, že sa treba natierať opaľovacím krémom, či dodržiavať pitný režim. Starší ľudia tiež vedia, že nemajú rozhorúčení skákať do studenej vody aby nedostali infarkt. Uprostred leta to obzvlášť platilo pre Trenčanov.

Tamojšie fungujúce kardiologické oddelenie totiž po personálnych rošádach ministerky Dolinkovej opustili viacerí lekári a pacientov záchranky prevážali do Nitry, Bystrice, či Bratislavy.

Lacné letné opozičné divadlo

Opozícia hovorí o kolapse oddelenia a na utorok zvoláva mimoriadny zdravotnícky výbor, pretože nový Trenčiansky riaditeľ nemocnice vyplatil firme, čo vymieňala v nemocnici potrubia, vyše milióna eur, no vynárajú sa podozrenia, či práce neboli nafingované a či niektoré rúry boli skutočne vymenené. Podľa ministerky je však toto celé len lacné letné opozičné divadlo.

Legionella však nie je divadelná hra, ale nebezpečná baktéria, ktorá sa zvykne nachádzať v starých potrubiach a ktorej prekročené množstvá našli hygienici minulý rok na jeseň v rozvodoch vody v Trenčíne.

Chýbajú lekári

Keď odbočíme od trenčianskej nemocnice a pozrieme sa na zdravotníctvo komplexne, zistíme že o viac ako milión detí sa stará 930 detských lekárov z priemerným vekom 60 rokova, že dobrých 250 lekárov ideálne mladších, nám chýba. Asi 280- tisíc ľudí začína mať problém zohnať všeobecného lekára, a tí sú rovnako ako pediatri prestarnutí, vyše 40% z nich je v dôchodkovom veku.

Nemocnice ako za komunizmu

35 rokov od pádu komunizmu navštevujeme prevažne tie isté nemocnice, pri nástupe na hospitalizáciu si do väčšiny z nich k pyžamu pribalíme pre istotu aj vlastný toaletný papier, tí prezieravejší aj príbor.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok