Dokážeme umelú inteligenciu dostať pod kontrolu? Toto sú najväčšie riziká novej technológie

2.8.2024 14:16

Aké hrozby prináša umelá inteligencia a ako ju chce Európska únia kontrolovať? O tom sme sa rozprávali s advokátom Andrejom Leontievom.

Väčšia kontrola nad robotmi či deepfake videami. Od augusta pozerá Európska únia umelej inteligencii prísnejšie na prsty. Obáva sa totiž, že nové technológie napredujú príliš rýchlo a môžu nám prerásť cez hlavu. Po prísnejších pravidlách volajú aj firmy. 

Vývoj umelej inteligencie naberá na obrátkach

Vývoj umelej inteligencie naberá na obrátkach. Jej analytické a kreatívne zručnosti, ako aj schopnosť sama sa učiť sú až zarážajúce. Nová technológia vie sama vytvárať texty, obrázky či riešiť komplexné úlohy v zdravotníctve či finančníctve. Umelú inteligenciu už bežne využívajú umelci, spisovatelia, právnici či počítačoví vývojári.

„Takzvané modely umelej inteligencie na všeobecné účely sa pre hospodárstvo a spoločnosť stávajú príliš dôležitými na to, aby neboli regulované.“ uviedol zástupca vedúceho Zastúpenia EK na Slovensku Radim Dvořák.


Bezpečnosť pri využívaní

Brusel stanovil tri úrovne bezpečnosti pri využívaní umelej inteligencie. Najväčšie riziká sa týkajú diaľkovej biometrickej identifikácie ľudí a ich kategorizácie na základe politických či náboženských presvedčení.

Rovnako aj rozpoznávania emócií na pracovisku, či sociálneho hodnotenia. Spadajú sem tiež podprahové reklamy či šírenie dezinformácií.

Odborníci upozorňujú na tieto riziká

Rizikom je podľa odborníkov to, že umelú inteligenciu bude zatiaľ regulovať len Európska únia.

Môže sa tak stať, že firmy, ktoré sa venujú jej vývoju a komerčnému požívaniu presťahujú svoje sídlo do inej časti svete. Podobne aj niektoré produkty sa tak nemusia dostať na trh Európskej únie.

Technológia, ktorá môže zmeniť svet

Umelú inteligenciu však zrejme už čoskoro čaká regulácia aj v Spojených štátoch amerických. Umelá inteligencia podľa odborníkov nepredstavuje len riziko, ale aj príležitosť.

Nová technológia môže zmeniť svet do takej miery, ako to bolo po vynájdení elektriny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok