Technológia, ktorá môže zmeniť svet. Umelá inteligencia je príležitosť, hovoria odborníci

29.7.2024 16:20

Umelá inteligencia dostane pravidlá. Európska únia ju začne od augusta regulovať ako prvá na svete. Odborníci sa obávajú, že rýchly vývoj novej technológie môže spôsobiť jej vymknutie spod kontroly. Po nastavení mantinelov volajú aj firmy.

Vývoj umelej inteligencie naberá na obrátkach. Jej analytické a kreatívne zručnosti, ako aj schopnosť sama sa učiť sú až zarážajúce.

Vývoj naberá na obrátkach

Nová technológia vie sama vytvárať texty, obrázky či riešiť komplexné úlohy v zdravotníctve či finančníctve. Umelú inteligenciu už bežne využívajú umelci, spisovatelia, právnici či počítačoví vývojári. „Takzvané modely umelej inteligencie na všeobecné účely sa pre hospodárstvo a spoločnosť stávajú príliš dôležitými na to, aby neboli regulované.“ uviedol Dvořák.

Brusel stanovil tri úrovne bezpečnosti pri využívaní umelej inteligencie. Najväčšie riziká sa týkajú diaľkovej biometrickej identifikácie ľudí a ich kategorizácie na základe politických či náboženských presvedčení.

Tri úrovne bezpečnosti

Rovnako aj rozpoznávania emócií na pracovisku, či sociálneho hodnotenia. Spadajú sem tiež podprahové reklamy či šírenie dezinformácií.

Na toto si pri používaní dávajte pozor

Rizikom je podľa odborníkov to, že umelú inteligenciu bude zatiaľ regulovať len Európska únia. Môže sa tak stať, že firmy, ktoré sa venujú jej vývoju a komerčnému požívaniu presťahujú svoje sídlo do inej časti svete.

Podobne aj niektoré produkty sa tak nemusia dostať na trh Európskej únie. Umelú inteligenciu však zrejme už čoskoro čaká regulácia aj v Spojených štátoch amerických.

Riziko alebo príležitosť?

Umelá inteligencia podľa odborníkov nepredstavuje len riziko, ale aj príležitosť. Nová technológia môže zmeniť svet do takej miery, ako to bolo po vynájdení elektriny.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok