Rusko má státisícové straty, tvrdí šéf NATO. Nasadenie severokórejských jednotiek je aktom zúfalstva, vyhlásil

dnes 12:57

V bojoch proti Ukrajine padlo alebo bolo zranených 600-tisíc ruských vojakov, uviedol v pondelok (28. októbra) podľa agentúry Reuters generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Mark Rutte.

Mark Rutte
Foto: TASR/AP

Potvrdil tiež, že do ruskej Kurskej oblasti boli vyslaní severokórejskí vojaci. Je to podľa neho známka zúfalstva ruského prezidenta Vladimira Putina, ale zároveň bezpečnostná hrozba.

„V Putinovej vojne bolo zabitých alebo zranených viac ako 600 000 ruských vojakov a on nie je schopný pokračovať vo svojom útoku na Ukrajinu bez zahraničnej podpory,“ citovala agentúra DPA z Rutteho vyjadrenia.

Predstavenie hrozby

Aliančný šéf súčasne pripustil, že prehlbujúca sa vojenská spolupráca medzi Ruskom a Severnou Kóreou "predstavuje hrozbu pre indo-pacifickú aj euroatlantickú bezpečnosť", "významnú eskaláciu" a "nebezpečné rozšírenie Ruskej vojny".

Rutte dnes predstúpil pred novinárov po tom, ako predstavitelia NATO a diplomati dostali informácie od juhokórejskej delegácie ohľadom nasadenia severokórejských vojakov v bojoch proti Ukrajine.

Juhokórejská tajná služba uvádza, že KĽDR chce do Ruska presunúť na 12-tisíc svojich vojakov, ktorí majú bojovať po boku Ruska proti Ukrajine.

Aliančný šéf o tejto veci hovoril s juhokórejským prezidentom Jun Suk-jolom a požiadal ho, aby Soul vyslal delegáciu s cieľom posilniť výmenu informácií.

Pozrite si reportáž o vojakoch KĽDR v Rusku z 24. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok