Nový grafikon zožal vlnu kritiky. Zrušenie najrýchlejšieho spojenia pobúrilo, nové vlaky potešili

Nový vlakový grafikon zožal vlnu kritiky ešte pred jeho oficiálnym predstavením. Niektorých pobúrilo zrušenie najrýchlejšieho spojenia Bratislavy a Košíc. Naopak potešilo zavedenie viacerých nových spojov.

Cestujúci si nepriali zrušenie IC vlakov:

"Už aj tak je veľa vlakov zrušených, alebo meškajú," hnevá sa cestujúca.

"Cieľom bolo zaviesť hodinový takt," povedal minister dopravy Jozef Ráž (nom. Smeru-SD).

"To je bežný štandard," dodal generálny riaditeľ ZSSK Peter Helexa

Nakoniec prišiel rezort dopravy s riešením zrýchlených dvoch párov expresov. Namiesto 17 zastávok zastavia iba v desiatich. Vynechajú stanice Púchov, Považská Bystrica, Vrútky, Kraľovany, Ružomberok, Štrba, Margecany. Týmto sa skráti jazda z Košíc do Bratislavy a opačne pod päť hodín ako to bolo pri icečkách. 

"Možno to bude ešte o minútu menej, to je optimistická verzia, ale stále sa s tým kolegovia hrajú, lebo nemáme problém to skĺbiť na ZSSK, ale na ŽSR," uviedol minister dopravy.

Výhodou pre cestujúcich je, že prvý Expres pôjde z Bratislavy do Košíc ešte o hodinu skôr a posledný o hodinu neskôr ako doteraz. To isté platí aj pri Exprese z Košíc, pričom posledný pôjde o dve hodiny neskôr ako dnes. 

Grafikon začne platiť 15. decembra

"Mimo toho, že bude mať to isté, čo expres a icečko, navyše bude mať dámske kupé, tichú zónu a priebežné upratovanie nie iba na konci v stanici," prezradil minister dopravy.

Po novom Expres bude povinne miestenkový. Nový grafikon, ktorý začne platiť 15. decembra, denne prinesie podľa železníc viac ako 120 nových spojov.

Zaviesť by sa mali aj nové spojenia - z Nitry do Bratislavy a z Púchova do českej obce Horní Lideč.

O finálnej podobe nového grafikonu sa ešte diskutuje. O rušení icečiek bude rokovať aj výbor pre regionálny rozvoj. Poslanci si naň pozvali aj generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko Petra Helexu.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok