Expresy zrýchlia, IC vlaky končia. Minister dopravy predstavil zmeny v cestovaní medzi Bratislavou a Košicami

dnes 15:45 , Aktualizované: dnes 18:46

Od decembra sa skráti jazdný čas expresných vlakov medzi Bratislavou a Košicami na menej než päť hodín, informoval v utorok (22. 10.) minister dopravy Jozef Ráž (Smer-SD).

Tento krok je súčasťou nového vlakového grafikonu, ktorý zároveň prináša zrušenie InterCity (IC) vlakov.

Minister nový systém obhajuje

Minister obhajuje nový systém hodinových expresov tým, že vlaky medzi dvoma najväčšími slovenskými mestami budú jazdiť častejšie – každú hodinu namiesto doterajších dvoch.

Hoci expresy zrýchlia cestu, niektorí kritizujú zrušenie IC vlakov, ktoré ponúkali najrýchlejšie spojenie medzi Bratislavou a Košicami.

Opozičné strany upozorňujú, že zrušenie IC vlakov predĺži cestovanie približne o 45 minút, čo môže mať negatívny dopad na cestujúcich, najmä na ľudí so zdravotným znevýhodnením.

Poslankyňa Veronika Veslárová z Progresívneho Slovenska vyjadrila obavy, že pre osoby s autizmom a inými zdravotnými problémami môže byť táto zmena vážnym narušením ich cestovných rituálov.

"Je to prvýkrát v histórii SR, čo sa na diaľkovej doprave medzi Bratislavou a Košicami v novom grafikone budú cestujúci prepravovať každú hodinu. Toto je bežný štandard v EÚ a ja som veľmi rád, že sa nám to v spolupráci s ministerstvom dopravy a kolegami zo Železníc SR podarí dodať do nového grafikonu," uviedol generálny riaditeľ Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Peter Helexa.

"Najväčším prínosom je pridanie až 10 nových vlakov denne medzi Bratislavou a Košicami, čím sa celkový počet zvýši na 32 vlakov denne. To prispeje k lepšiemu rozloženiu cestujúcich vo vlakoch a väčšej možnosti výberu termínov," dodal Helexa.

PS apeluje na vládu

Progresívne Slovensko apeluje na vládu, aby prehodnotila zrušenie IC vlakov, keďže rýchle spojenie medzi Bratislavou a Košicami je kľúčové pre rozvoj regiónov.

Diskusia na túto tému sa otvorila aj v parlamentnom výbore pre verejnú správu a regionálny rozvoj.

Opozícia sa snaží presadiť zachovanie IC vlakov, ktoré dokázali prepojiť dve metropoly Slovenska za menej než päť hodín. Výbor zároveň prizval na ďalšiu diskusiu generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK), aby vysvetlil dôvody tohto rozhodnutia.

Ministerstvo dopravy argumentuje, že hodinový takt expresov prinesie viac spojov, čo zvýši komfort cestujúcich, keďže expresy budú menej preplnené.

Na rozdiel od IC vlakov budú tieto vlaky zastavovať aj na ďalších staniciach, čo by malo vyhovovať širšiemu spektru cestujúcich.

Kritici však upozorňujú na negatívny dopad predĺženej jazdnej doby a vyzývajú na prehodnotenie tejto zmeny v rámci budúceho grafikonu.

Vo všetkých vlakoch medzi Bratislavou a Košicami si budú môcť podľa ZSSK seniori a študenti uplatniť 100-percentú zľavu z cestovného, čo je významná novinka, keďže v zrýchlených vlakoch doteraz zľavy neplatili.

Pozrite si aj reportáž zo 16. októbra o zmenách v doprave:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok