Častejšie spoje na úkor času. Zrušenie IC vlakov uškodí všetkým, aj zdravotne znevýhodneným, varuje PS

dnes 11:31

Zrušením IC vlakov sa cestovanie medzi Bratislavou a Košicami predĺži, upozorňujú opoziční poslanci. Progresívne Slovensko žiada prehodnotiť zámer zrušiť toto vlakové spojenie.

IC vlak
Foto: TASR/Pavol Zachar

Zrušenie InterCity (IC) vlakov sa dotkne aj ľudí so zdravotným znevýhodnením. Cestovanie medzi Bratislavou a Košicami sa predĺži o takmer trištvrte hodiny, čo môže mať vplyv na ich zdravotný stav.

V utorok (22. októbra) na to upozornilo opozičné Progresívne Slovensko (PS).

Predĺženie cesty medzi metropolami

"Pre nich každá minúta naviac znamená zvýšenú bolesť a diskomfort. Pre osoby s autizmom môže takáto zmena znamenať výrazné narušenie zaužívaných rituálov," uviedla poslankyňa PS Veronika Veslárová.

Pripomenula, že ľudia so zdravotným znevýhodnením sú už aj bez toho pri cestovaní vlakom diskriminovaní. "Osoby na vozíku si musia svoju cestu plánovať a nahlasovať vopred, čo im znemožňuje flexibilitu, ktorú majú ostatní," dodala Veslárová.

PS preto apeluje na vládu, aby zrušenie IC vlakov prehodnotila a prijala opatrenia, ktoré zabezpečenia rovnaký prístup k doprave pre všetkých občanov.

Poslanci upozornili, že zrušením IC vlakov sa cestovanie medzi Bratislavou a Košicami predĺži. Pre rozvoj regiónu je pritom podľa hnutia kľúčové mať kvalitné a rýchle spojenie medzi dvomi najväčšími slovenskými mestami.

Diskusia na parlamentnom výbore

Parlamentný výbor pre verejnú správu a regionálny rozvoj sa v utorok (22. októbra) zaoberal zrušením vlakov InterCity.

Opozícia sa snaží presadiť zachovanie vlakového spojenia medzi Bratislavou a Košicami s jazdnou dobou pod päť hodín.

Výbor zároveň odhlasoval, že na budúci týždeň prizve generálneho riaditeľa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Petra Helexa, aby objasnil dôvody zrušenia IC vlakov.

Pôvodne chcel výbor prizvať aj generálneho riaditeľa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Alexandra Saka, aby vysvetlil bezpečnostnú situáciu na železniciach a informoval o priebehu vyšetrovania tragickej nehody pri Nových Zámkoch. Tento návrh však neprešiel.

Nový grafikon dopravy

O zrušení IC vlakov sa začalo hovoriť minulý týždeň v súvislosti s novým grafikonom vlakovej dopravy. Opozičné hnutie Slovensko spustilo aj petíciu za zachovanie IC vlakov, spustenie petície avizovalo aj PS.

Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) minulý týždeň vysvetľovala, že cieľom je zvýšiť počet vlakov nielen na trase Bratislava - Žilina - Košice a cestujúcim ponúknuť viac spojov a väčšiu flexibilitu pri plánovaní ciest.

Prípadné zmeny grafikonu by mali podľa dopravcu priniesť zvýšený počet vlakov nielen v diaľkovej, ale aj regionálnej doprave.

Ministerstvo dopravy (MD) SR priblížilo, že zrušenie IC vlakov je spojené so zavedením tzv. hodinového taktu expresov.

"To znamená, že kým dnes medzi západom a východom jazdil vlak každé dve hodiny, po novom bude jazdiť každú hodinu. Cestujúci teda získajú viac vlakov, ktoré, navyše, nebudú také preplnené ako dnes," reagovala hovorkyňa MD SR Petra Poláčiková s tým, že keďže expresy na rozdiel od IC vlakov zastavujú aj v iných staniciach, táto zmena bude výhodná pre väčšiu skupinu cestujúcich.

O možnom zrušení IC vlakov televízia ta3 informovala už 16. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok