Rušenie IC vlakov je choré, kritizuje Danko. S národným dopravcom sa však hádať nemieni, nechá to na Smer

20.10.2024 13:44

Medzi Bratislavou a Košicami po novom nebudú premávať IC vlaky. Nahradia ich častejšie vypravované expresy Tatran. Andrej Danko tento nápad nazval "chorým".

Andrej Danko
Foto: TASR/Ján Krošlák

Predseda SNS Andrej Danko v relácii STVR O 5 minút 12 ostro skritizoval plán na zrušenie Intercity (IC) vlakov. Nazval ho „chorým“. Pripomenul, že v roku 2016 podporoval návrat IC spojov, ktoré v tom období prevádzkoval len súkromný RegioJet.

Zároveň však zdôraznil, že sa ohľadom tohto rozhodnutia nechce hádať so Železničnou spoločnosťou Slovensko.

„Ako by som mohol byť proti, keď to patrí pod ministerstvo Smeru? Nech sa dohadujú oni a dúfam, že rušenie neprejde,“ uviedol v relácii STVR.

IC vlaky sú už dlhšiu dobu stratové a na rozdiel od iných vlakových spojov štát na ich prevádzku neposkytuje dotácie.

Nenachádzajú sa už ani v novom grafikone. Ministerstvo dopravy však chce ich neprítomnosť kompenzovať expresmi Tatran.

Odôvodnenie ministerstva

„To znamená, že kým dnes medzi západom a východom jazdil vlak každé dve hodiny, po novom bude jazdiť každú hodinu. Cestujúci teda získajú viac vlakov, ktoré navyše nebudú také preplnené ako dnes,“ uviedla v stredu (16.10.) pre agentúru hovorkyňa Ministerstva dopravy SR Petra Poláčiková.

Reagovala tak na kritiku rušenia IC vlakov zo strany opozičného Progresívneho Slovenska .

Ministerstvo poukazuje na to, že expresy na rozdiel od IC vlakov zastavujú aj v iných staniciach, takže táto zmena je výhodná pre väčšiu skupinu cestujúcich. „IC vlaky boli každoročne stratové a ich obsadenosť bola len na úrovni približne 50 percent. Ak voláme po tom, aby sa štát správal ako rozumný hospodár, je práve toto jeden z krokov, ako sa ním stať,“ skonštatovala Poláčiková.

Pozrite si reláciu ta3 Téme dňa o rušení IC vlakov:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok