Čo vám ušlo z V politike: Ódor vám nechal LEGO Technic, vy však skladáte Duplo, povedala Mesterová o vládnej konsolidácii

Hosťami relácie V politike boli podpredsedníčka klubu PS Zuzana Mesterová a minister životného prostredia Tomáš Taraba (nom. SNS). Jednou z tém bol aj prvý rok vlády, konsolidácia a vyšetrovanie pandémie.

v politike taraba Mesterová
Foto: ta3/Nina Kupková

Konsolidácia

Taraba o prvom roku vlády povedal, že ich prvým krokom bolo nájsť 800 miliónov eur pre slovenských dôchodcov. Povedal, že ich cieľom bolo ochrániť sociálne štandardy, čo sa im podľa neho aj podarilo, hoci kvôli minulým vládam museli šetriť. Peniaze našli aj napriek tomu, že „Ódor tu nechal konsolidáciu na stole za sedem miliárd,“ tvrdí minister.

„Politika, ktorá tu jasne bola postavená, je o zodpovednom vládnutí,“ povedal Taraba a dodal, že Slovenská republika musela urobiť opatrenia na to, aby sa vedela financovať na medzinárodných trhoch. Dodal, že znížili rozdiel medzi úrokovými sadzbami a hypotékou a klesla aj inflácia.

Mesterová vzdala pokus vysvetliť Ódorove "LEGO kocky" Tarabovi. Balík konsolidačných opatrení obsahoval takmer 100 rôznych možností konsolidácie, z ktorých si zvolená vláda mohla niektoré vybrať. „To, že vám tam pán Ódor nechal lego na úrovni LEGO Technic, a vy ste na úrovni LEGO Duplo, nie je chyba tej stavebnice,“ povedala poslankyňa klubu PS. (Technic je klasická verzia kociek, kým Duplo je pre deti od dvoch rokov, pozn. red.)

Vyčítala mu, že celý rok sa venovali "svojim ľuďom" a nie tomu, aby konsolidovali verejné financie. „Vy ste sľubovali, že budeme žiť lepšie, bezpečnejšie a pokojnejšie. No lepšie to vidíme, máme takmer najnižšiu životnú úroveň v celej EÚ a stúpajú nám namiesto toho dane a vám platy. A to, že vy ste našli 800 miliónov pre dôchodcov a zvýšili ste DPH na 23%, zvyšujete ďalšie poplatky a ďalšie dane. Tým dôchodcom to z druhého vrecka, to čo ste im do jedného dali, beriete,“ vyhlásila Mesterová. Dodala, že konsolidačný balíček bude za rok stáť priemernú rodinu o 920 eur viac.

Anketa

Ktorý z hostí vás najviac presvedčil?

Celkovo hlasov: 1720

Platy poslancov a ministrov

Mesterová priznáva, že vláda konsolidovať mala, ale problémom je ako to spravila. „Konsolidácia mohla vyzerať tak, aby sa nedotkla najzraniteľnejších skupín v tejto krajine, aby plošne nezaliala všetkých obyvateľov a obyvateľky tejto krajiny,“ myslí si poslankyňa. Vláda podľa nej nešetrí na sebe, ale celú záťaž preniesla na občanov. „Vy tomu hovoríte konsolidácia v prospech ľudí. To je tá sociálno-demokratická vláda?“ opýtala sa Mesterová.

Taraba sa bránil a povedal, že poslanci majú vyšší plat ako on na poste ministra, ktorý je už niekoľko rokov zmrazený. Zvýšili im ho ale cez paušálne náhrady, priznal minister. Mesterovej odporučil, aby dala do parlamentu návrh na zníženie platov poslancov, za ktorý by on zahlasoval. Poslankyňa PS mu ale pripomenula koaličnú dohodu, na základe ktorej nemôžu hlasovať za návrhy opozície.

Zdravotníctvo v kritickom stave

Taraba tvrdí, že do zdravotníctva išiel minulý rok historicky najväčší obnos peňazí, a to 800 miliónov eur. „Historicky tam možno ide najviac peňazí, ale kde sú systémové opatrenia? Kde sú tie opatrenia a rozhodnutia, ktoré to zdravotníctvo naozaj posunú dopredu?“ pýtala sa Mesterová a pripomenula Tarabovi, že ministerka zdravotníctva Dolinková len nedávno podala demisiu, nemocnice sú v zlom stave a lekári hrozia hromadnými výpoveďami.

Taraba povedal, že rezort zdravotníctva kritizoval aj predseda SNS Andrej Danko aj premiér Robert Fico a nazvali ho čiernou dierou.

Mesterová vyhlásila, že najväčším problémom zdravotníctva nie sú platy lekárov, ale to, že ľudia nemajú včasnú zdravotnú pomoc, operácie sa odkladajú, nemocnice sú v zlom stave a chýba personál. „Toto nie je prvý rok vlády Roberta Fica, toto je 14. rok vlády Roberta Fica. Vy musíte veľmi dobre vedieť, v akom stave je tento rezort a za celý rok sa neurobilo nič pre to, aby sa stabilizovala situácia v zdravotníctve,“ vyhlásila poslankyňa PS. Taraba za seba povedal, že je rád, že došlo k zmene na poste ministra, lebo SNS na problémy v rezorte podľa jeho slov upozorňovala dlhodobo.

Kto vyšetrí pandémiu?

V relácii bolo jednou z tém aj vyšetrovanie pandémie. Mesterová sa vyjadrila k splnomocnencovi vlády pre preverenie procesu riadenia a manažovania zdrojov počas pandémie Covid-19 Petrovi Kotlárovi. „Žiadny mladý chemik na Slovensku nemá tak vytvorené podmienky na svoje domáce pokusy, ako tento pán Kotlár, ktorý dostane takmer 50-tisíc odmenu, vládnu limuzínu a šoféra na to, aby robil krvné pokusy na svojej krvi,“ povedala a spomenula aj to, že Kotlárovi vyjadril podporu premiér Fico. „Generálna prokurátora vyšetruje pandémiu, NKÚ vyšetruje pandémiu, tu už viac orgánov vyšetruje pandémiu, ako riadi túto krajinu. Keď toto je najväčší problém tejto krajiny, že tu päť subjektov musí vyšetrovať pandémiu a z toho jeden pomaly popiera vedecké poznatky tohto sveta,“ pokračovala Mesterová.

Mal by to podľa nej vyšetrovať orgán, ktorý prinesie relevantné vyšetrenie. „Namiesto toho sme sa dozvedeli akurát to, že máme zrušiť povinné očkovanie nejakými vakcínami,“ dodala.

Podľa Tarabu ekonomickú zložku vyšetrovania pandémie nemá riešiť Kotlár. To, či bola neefektívna riadená, má mať podľa ministra na starosti generálna prokuratúra, NKÚ a polícia. Mesterová povedala, že ona v tom prípade nerozumie, čo má Kotlár v takom prípade vyšetrovať, pretože „okrem pokusov na vlastnej krvi sme sa od neho nič nedozvedeli.“

Celú časť relácie si môžete pozrieť vo videu nižšie:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok