Rana pre prozápadne orientovaných Gruzíncov: Parlamentné voľby oficiálne vyhrala proruská strana Gruzínsky sen

dnes 08:59 , Aktualizované: dnes 12:11

Gruzínska volebná komisia vyhlásila víťazom sobotňajších parlamentných volieb vládnu stranu Gruzínsky sen. Tá po sčítaní takmer všetkých hlasov získala vyše 54 percent.

Výsledok je ranou pre prozápadne orientovaných Gruzíncov, ktorí verili v úspech opozície, uviedla agentúra Reuters. Opozícia už v sobotu neskoro večer oznámila, že výsledky neuznáva, keď sa ukázalo, že proruský Gruzínsky sen v nich víťazí.

Hlavné opozičné strany výsledky neuznávajú, jeden z jej predstaviteľov ich označil za "ústavný puč".

Porušovanie pravidiel

Gruzínska skupina pre monitorovanie volieb ISFED v nedeľu uviedla, že zaznamenala porušenie volebných pravidiel, vrátane situácií, keď niekto natlačil do volebných urien veľa volebných lístkov naraz, zastrašovanie voličov a podplácanie, čo mohlo výsledky ovplyvniť. Pri samotnom sčítaní hlasov, z ktorých väčšina bola odovzdaná elektronicky, ale skupina žiadne závažné pochybenia neobjavila.

Volebná komisia ani strana Gruzínsky sen zatiaľ na tvrdenia skupiny nereagovali, už v sobotu ale hovorili o slobodných a spravodlivých voľbách. "Je to svetovo vzácny prípad, keď jedna strana dosiahne takýto úspech v takej to ťažkej situácii," poznamenal k výsledkom zakladateľ Gruzínskeho sna, miliardár Bidzina Ivanišvili. Podľa neho to ukazuje na "talent Gruzíncov".

Dôležité voľby

Viacerí politici i médiá dopredu voľby označovali za hlasovanie, v ktorom ľudia vyberú medzi Európou a Ruskom. Prozápadná prezidentka Salome Zurabišviliová hovorila o voľbe medzi "európskou budúcnosťou a ruskou minulosťou", zakladateľ Gruzínskeho sna, miliardár Bidzina Ivanišvili, potom varoval pred možnosťou, že Gruzínsko bude zatiahnuté do vojny na Ukrajine. V Gruzínsku žije asi 3,7 milióna ľudí.

Vplyv Západu a Ruska

Gruzínsko dlho patrilo medzi postsovietske krajiny s najsilnejšou západnou orientáciou. Jej vzťahy so Západom však silno ochladli po začiatku ruskej invázie na Ukrajinu predvlani vo februári. Gruzínska vláda odmietla zaviesť protiruské sankcie a rétorika Gruzínskeho sna začala byť v čoraz väčšej miere proruská. Opozícia aj Západ vládnucu stranu obviňujú zo zavádzania autoritárskej politiky v štýle súčasného ruského režimu.

Gruzínsko je kandidátom na členstvo v EÚ, dvadsaťsedmička ale kvôli krokom vlády prístupový proces pozastavila.

Pozrite si reportáž o voľbách z 27. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok