Voľby v Gruzínsku vyhrala vládnuca strana Gruzínsky sen. Opozícia hovorí o ústavnom prevrate

včera 09:04 , Aktualizované: včera 23:00

Gruzínske Zjednotené národné hnutie (UNM) neuznáva výsledky sobotných (26. 10.) parlamentných volieb, uviedol jeho líder, informovala agentúra Reuters. Líder opozičnej Koalície za zmenu označil výsledky za ústavný prevrat, informovala tlačová agentúra TASS.

„Neuznávame sfalšované výsledky ukradnutých volieb,“ citovala agentúra AFP líderku UNM Tinu Bokučavu. Ďalší opozičný líder podľa AFP odmietol „uzurpáciu moci a ústavný prevrat“.

Vládnuca strana Gruzínsky sen sa stala víťazom sobotňajších parlamentných volieb v Gruzínsku. Vyplýva to z údajov zakladajúcich sa na sčítaní hlasov v 72 percentách okrskov, ktoré večer zverejnila ústredná volebná komisia. Informujú o tom agentúry AFP, DPA a Reuters.

Gruzínsky sen oligarchu Bidzinu Ivanišviliho podľa týchto údajov získal 53 percent hlasov, blok štyroch opozičných strán má vyše 38 percent.

Podľa volebnej komisie dosiahla účasť voličov 58,96 percenta.

Do parlamentu sa dostalo päť strán

Najviac hlasov, vyše 11 percent, dostala z opozičného bloku Koalícia za zmenu, nasledovaná stranami Jednota – národné hnutie založenou exprezidentom Michailom Saakašvilim (9,8 percenta), Silné Gruzínsko (9,06 percenta) a Za Gruzínsko (8,3 percenta).

Prieskumy verejnej mienky pred voľbami naznačovali, že spomínané štyri opozičné strany by mohli získať dostatok hlasov na vytvorenie koalície a poraziť tak vládnuci Gruzínsky sen.

Bezprostredne po zatvorení volebných miestností o 20.00 h miestneho času (18.00 h SELČ) zverejnili dve proopozičné televízne stanice exit polly, podľa ktorých voľby vyhral opozičný blok so ziskom 52, resp. 48 percent hlasov.

Paralelné sčítanie, ktoré uskutočnila jedna z opozičných strán, však ukázalo, že Gruzínsky sen je na ceste k získaniu väčšiny.

Orbán zablahoželal Iraklimu

Ešte predtým, ako volebná komisia zverejnila prvé čiastkové výsledky, zablahoželal maďarský premiér Viktor Orbán vládnucej strane k víťazstvu. "Blahoželám premiérovi (Iraklimu) Kobachidzemu a strane Gruzínsky sen k ich obrovskému víťazstvu v dnešných parlamentných voľbách. Gruzínsky ľud vie, čo je pre jeho krajinu najlepšie a dnes bolo počuť jeho hlas!" napísal Orbán, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Gruzínska prezidentka Salome Zourabišiliová a nezávislí domáci volební pozorovatelia tvrdia, že vládnuca strana bola zapojená do rozsiahleho kupovania hlasov a iných foriem ovplyvňovania volieb.

Medzinárodná spoločnosť pre spravodlivé voľby a demokraciu (ISFED), nezávislá gruzínska organizácia založená v roku 1995, uviedla, že zdokumentovala početné nezrovnalosti a prípady násilností mimo viacerých volebných miestností.

Odlišné údaje

Prvé odhady výsledkov parlamentných volieb, ktoré gruzínske televízne stanice zverejnili krátko po uzavretí volebných miestností, ponúkli veľmi odlišné údaje. Tie provládne dávali na prvé miesto vládnucu stranu Gruzínsky sen, zatiaľ čo iné naznačovali víťazstvo opozície. Šéf strany Gruzínsky sen Bidzina Ivanišvili a predstavitelia opozície sa už vyhlásili za víťazov volieb.

Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý pre televíznu stanicu uskutočnil americký Edison Research Institute, vedie proeurópska opozícia pred vládnucou stranou, ktorá je obviňovaná zo zavádzania autoritárskych praktík. Štyri proeurópske strany, ktoré sa dohodli na vytvorení koalície, získali podľa prieskumu spolu 51,9 % hlasov v porovnaní so 40,9 % hlasov pre Gruzínsky sen.

„Európske Gruzínsko vyhráva s 52 percentami napriek pokusom o manipuláciu výsledkov volieb,“ uviedla proeurópska gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová na sociálnej sieti X.

Premiér vystúpil v provládnej televízii

Podľa prieskumu zverejneného televíziou Imedi TV, ktorá podporuje Gruzínsky sen, získala vládnuca strana naopak 56 percent hlasov. Jej zakladateľ, miliardár Ivanišvili, vyhlásil toto zoskupenie za víťaza volieb. „Ide o ojedinelý prípad na svete, keď tá istá strana dosiahla takýto úspech v takej zložitej situácii,“ povedal bývalý gruzínsky premiér len niekoľko minút po uzavretí volebných miestností. Jeho strana je pri moci už 12 rokov.

Opozícia sa však považuje za víťaza a tvrdí, že je na najlepšej ceste získať väčšinu v 150-člennom parlamente.

Zjednotená opozícia

Sondáže opozícii naklonených médií podľa agentúry naznačovali, že vládnuca strana Gruzínsky sen príde o väčšinu v parlamente, zatiaľ čo dáta provládnych prieskumov predpovedali historicky najsilnejší výkon vládnuceho bloku.

Roztrieštená gruzínska opozícia, ktorú médiá zväčša označujú ako prozápadnú, vytvorila niekoľko koalícií v snahe poraziť Gruzínsky sen, ktorý kritici obviňujú z autoritárskych sklonov a príklonu k Rusku.

Výzva voličom od prezidentky

"Dnešný deň rozhodne o gruzínskej budúcnosti," vyhlásila prezidentka kaukazskej krajiny Salome Zurabišviliová po tom, čo odvolila v parlamentných voľbách. Tie boli gruzínskou opozíciou aj zahraničnými médiami označované za hlasovanie vyberajúce medzi Európou a Ruskom. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Dnes večer príde víťazstvo, ktoré bude víťazstvom Gruzínska, celého Gruzínska," vyhlásila Zurabišviliová, ktorá hlasovanie vníma ako voľbu medzi "európskou budúcnosťou a ruskou minulosťou", ako už skôr povedala médiám.

Zakladateľ vládneho zoskupenia Gruzínsky sen, miliardár Bidzina Ivanišvili, voľby označil za jednoduché rozhodovanie. "Buď zvolíme vládu, ktorá bude slúžiť vám, gruzínskemu ľudu ..., alebo zvolíme agenta cudzej krajiny, ktorý bude plniť iba úlohy cudzej krajiny," vyhlásil proruský politik po tom, čo v metropole Tbilisi odhlasoval. Už pred voľbami varoval pred zatiahnutím Gruzínska do vojny na Ukrajine.

Odsúdila násilnosti

Krajina s takmer štvormiliónovou populáciou vystupovala od získania nezávislosti po rozpade Sovietskeho zväzu v roku 1991 ako prozápadná krajina a krátko po ruskej invázii na Ukrajinu v roku 2022 požiadalo o členstvo v Európskej únii. Vzťahy so Západom sa však v poslednom čase zhoršili.

Gruzínska proeurópska prezidentka Salome Zurabišviliová odsúdila násilné incidenty, ktoré poznačili dnešné parlamentné voľby. Hlásené sú aj porušenia pravidiel, ktoré na jednom mieste zneplatnia výsledky.

„Chcem upozorniť na veľmi znepokojujúce násilné incidenty v rôznych volebných miestnostiach,“ citovala agentúra AFP Zurabišviliovú v príspevku na sociálnej sieti.

Bitka na predmestí metropoly

Gruzínske médiá napríklad informovali, že vo volebnej miestnosti na predmestí Tbilisi vypukla bitka, do ktorej sa zapojili desiatky ľudí. Stúpenci vládnucej proruskej strany Gruzínsky sen sa dostali do stretu s volebnými pozorovateľmi.

Na sociálnych sieťach sa objavilo aj video z mesta Marneuli, vzdialeného len niečo vyše 40 km južne od Tbilisi, na ktorom muž vhadzuje do volebnej urny hromadu hlasovacích lístkov. Podľa agentúry AP ministerstvo vnútra uviedlo, že začalo prípad vyšetrovať. Ústredná volebná komisia vyhlásila, že výsledky v tejto lokalite vyhlási za neplatné. Vláda a opozícia sa z tohto incidentu navzájom obviňujú.

Kandidát na členstvo do EÚ

Gruzínsko je od decembra 2023 kandidátskou krajinou do EÚ. Brusel mu však v júli pozastavil prístupový proces a zmrazil desiatky miliónov eur finančnej pomoci, a to v reakcii na prijatie "zákona o zahraničných agentoch".

Brusel varoval, že prijatím takéhoto zákona Gruzínsko podkopáva svoju dlhodobú snahu o členstvo v Európskej únii. Upozornil tiež, že o šanciach Gruzínska na jeho členstvo v eurobloku zrejme rozhodnú aj výsledky parlamentných volieb.

Proruská orientácia a konšpirácie

Gruzínsky sen je pri moci od roku 2012. Spočiatku mal liberálnu prozápadnú politickú agendu avšak v posledných dvoch rokoch strana zmenila svoju politickú orientáciu a kritici ju obviňujú z potláčania demokracie a približovania sa k Rusku.

V predvolebnej kampani šírila konšpiračné teórie o vťahovaní Gruzínska do konfliktu na Ukrajine a o bezprostredne hroziacej vojne, ktorej dokáže zabrániť len ona, komentuje AFP. Kremeľ v piatok obvinil Západ zo zasahovania do parlamentných volieb v Gruzínsku.

Pozrite si reportáž z 25. októbra o voľbách v Gruzínsku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok