Vyhorenie učiteliek na vzostupe: Nedostatok kapacít a komunikácia s rodičmi boli hlavné témy konferencie

Učiteľkám materských škôl hrozí vyhorenie. Deti si vyžadujú čoraz viac pozornosti a často viazne komunikácia medzi personálom škôlky a rodičmi. Nehovoriac o obmedzených kapacitách materských škôl a nedostatku financií. Všetky tieto problémy analyzovali učiteľky materských škôl spolu s expertmi vo Vysokých Tatrách.

Je to práca, ktorá si vyžaduje veľa kreativity, sústredenia, sebaovládania a zodpovednosti. Navyše sú učiteľky často nepochopené a niekedy aj podceňované. Otázka teda nestojí, či, ale kedy na nich doľahne syndróm vyhorenia. 

“Poznáme aj takéto prípady učiteliek alebo riaditeliek materských škôl. Nie je ich veľa, ale nájdu sa. A je to veľká škoda, pretože to boli ozaj veľmi kvalitné panie učiteľky. Ale poznám aj také prípady, že chvíľku si oddýchli a potom sa do školstva vrátili,” uviedla predsedníčka Slovenského výboru Svetovej organizácie pre predškolskú výchovu Monika Miňová.

Aj o tomto probléme debatovali riaditeľky a učiteľky materských škôl z celého Slovenska na svojom stretnutí vo Vysokých Tatrách. Rady, ako sa vyhoreniu vyhnúť, si vymieňali medzi sebou.

“Napríklad začne robiť novú vec. Poviem príklad, kritické myslenie. Je to teraz taká móda. Ako sa povie, zažeriem sa do kritického myslenia, pozriem si, čo to je a skúsim to u tých detí urobiť. A to je energia. Mať poznatky, nabiť sa a ísť,” dodal vedec v oblasti pedagogiky Miron Zelina.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok