Hizballáh podnikol rozsiahly útok na sever Izraela. Rakety zasiahli vojenské aj civilné ciele

včera 17:27

Izraelská armáda uviedla, že libanonské hnutie Hizballáh v sobotu vypálilo približne 80 rakiet namierených na Izrael. Hizballáh tvrdí, že vypálil rakety na päť obytných oblastí v severnom Izraeli. Informujú o tom agentúry Reuters a AFP.

Libanon
Foto: TASR/AP

V sérii vyhlásení sa Hizballáh prihlásil k raketovým útokom na obytné oblasti v severnom Izraeli vrátane predmestia Krajot pri meste Haifa. Hizballáh tiež oznámil, že podnikol dronový útok na izraelskú leteckú základňu Tel Nof južne od Tel Avivu a raketami zasiahol aj spravodajskú základňu v meste Safed na severe Izraela.

Vo svojom vyhlásení uviedol, že vypálil raketovú salvu namierenú na základňu Meishar, ktorú označil za "spravodajskú centrálu Izraela pre severnú oblasť".

Hasiči bojujú s požiarmi

Izraelská armáda podľa portálu The Times of Israel (TOI) zostrelila nad územím Izraela štyri bezpilotné lietadlá vypustené z Libanonu. Hasiči na viacerých miestach na severe krajiny bojujú s požiarmi, ktoré vypukli po útokoch Hizballáhu.

Boje medzi Izraelom a Hizballáhom pretrvávajú od začiatku vojny v Pásme Gazy, ktorá vypukla po útoku Hamasu na Izrael zo 7. októbra 2023. Hizballáh tvrdí, že podniká útoky na Izrael na znak solidarity s palestínskym Hamasom. V posledných týždňoch sa však boje zintenzívnili a Izrael na začiatku októbra začal s pozemnými zásahmi v Libanone a Hizballáh zas odpaľuje rakety hlbšie do Izraela.

V piatok (25 10.) pri izraelských útokoch v Libanone zahynulo 19 ľudí. Podľa libanonského ministerstva zdravotníctva za uplynulý rok zahynulo v dôsledku útokov 2653 ľudí a ďalších 12.200 utrpelo zranenia. V dôsledku prebiehajúcich bojov viac ako 1,2 milióna ľudí opustilo svoje domovy vrátane viac ako 400.000 detí, uviedla OSN, píše AP. Pri izraelských útokoch v Libanone zahynulo od septembra aj niekoľko vysokopostavených predstaviteľov Hizballáhu.

Pozrite si archívnu reportáž o výzve šéfa americkej diplomacie k ukončeniu vojny na Blízkom východe z 22. októbra 2024:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok