Izrael varoval Teherán: Neodpovedajte na útok, inak príde silnejšia odveta

dnes 10:10

Izrael v piatok v predvečer svojich úderov na vojenské objekty v Iráne zaslal cez sprostredkovateľov Teheránu odkaz, v ktorom ho varoval, aby na útok nereagoval, oznámili serveru Axios tri informované zdroje.

Daniel Hagari hovorca Izrael
Foto: TASR/AP
Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari

Varovanie

Izraelským motívom bolo podľa zdrojov obmedziť možnosť ďalšej eskalácie konfliktu na Blízkom východe a vzájomných útokov medzi Izraelom a Iránom.

"Izraelčania dali Iráncom vopred jasne najavo, na čo sa vo všeobecnosti chystajú zaútočiť a na čo nie," uviedol jeden zo zdrojov.

Dva ďalšie zdroje uviedli, že Izrael varoval, aby Irán na útok nereagoval. Ak by sa však Irán rozhodol k reakcii, Izrael upozornil, že podnikne ďalší významnejší útok, a to najmä ak budú zabití alebo zranení izraelskí civilisti.

Útok v troch vlnách

Podľa izraelských a amerických zdrojov Izrael útok v noci na sobotu uskutočnil v troch vlnách. Prvá sa sústredila na iránsku protivzdušnú obranu, druhá a tretia na iránsky zbrojársky priemysel a raketové zariadenia.

Irán tvrdí, že mu izraelský útok spôsobil iba "obmedzené škody". Teherán predtým uviedol, že si otvorenú vojnu s Izraelom neželá, ale bude reagovať, ak sa stane terčom útoku.

USA oznámili, že sa na izraelskej operácii nepodieľali, ale sú pripravené brániť Izrael, ak naň Irán zaútočí.

Pozrite si reportáž k útokom na Irán:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok