Izrael vykonal odvetné údery na Irán. Máme právo a povinnosť sa proti tejto agresii brániť, reagoval Teherán

dnes 07:18 , Aktualizované: dnes 15:48

Pri izraelských úderoch na Irán v noci na sobotu zahynuli dvaja iránski vojaci, uviedla iránska štátna agentúra IRNA. Príslušníci ozbrojených síl islamskej republiky podľa nej zahynuli pri obrane krajiny.

"Armáda Iránskej islamskej republiky pri obrane iránskej bezpečnosti a ochrane ľudu a iránskych záujmov obetovala dvoch svojich bojovníkov, keď odrážala strely zločinného sionistického režimu," uviedol Irán vo vyhlásení.

Irán: máme právo sa brániť

Izraelská armáda uviedla, že v noci na sobotu vykonala útoky na vojenské ciele v Iráne. Iránskou metropolou opakovane zneli výbuchy. Izraelský útok sa v uplynulých dňoch očakával, keďže Izrael sľuboval odvetu za rozsiahly iránsky útok na Izrael z 1. októbra.

Irán vyhlásil, že na súčasný útok odpovie. Explózie hlásil v noci tiež Damask, informovali svetové agentúry. Irán po nočných izraelských útokoch na jeho vojenské objekty uviedol, že má právo a povinnosť sa proti tejto agresii brániť. S odvolaním sa na vyhlásenie iránskej diplomacie o tom informovala agentúra AFP.

"Irán má právo a povinnosť brániť sa proti vonkajším agresívnym akciám na základe prirodzeného práva na sebaobranu zakotveného v článku 51 Charty OSN," uvádza sa vo vyhlásení iránskej diplomacie.

Nočné útoky

Podľa iránskej štátnej televízie zaznelo Teheránom v prvej vlne útoku najmenej šesť výbuchov a aktívna tu bola tiež protivzdušná obrana. V druhej vlne hlásili iránske médiá štyri explózie vo východnej časti metropoly, uviedla agentúra Reuters. Podľa agentúry DPA nastala jedna z explózií priamo v centre Teheránu, svedkovia hovorili o ohlušujúcej rane.

Okrem Teheránu otriasli výbuchy aj mestom Karadž na západnom predmestí metropoly. Iránska armáda uviedla, že napadnuté boli vojenské základy v provinciách Teherán, Chúzestán a Ílám na západe krajiny. Útok bol podľa nej odvrátený a spôsobil len "obmedzené škody". Štátne médiá v Iráne pôvodne označili útok za neškodný.

Nočný izraelský útok na Irán otvoril pandorinu skrinku. Nie je totiž jasné, ako a či vôbec bude Teherán reagovať.

Analytici sa obávajú toho, aby konflikt neprerástol do otvorenej vojny:

"Iránsky režim a jeho prostredníci v regióne od (vlaňajšieho) 7. októbra neúnavne útočia na Izrael - na siedmich frontoch - vrátane priamych útokov z iránskeho územia," citovala agentúra AP z vyhlásenia izraelskej armády. "Rovnako ako každá iná suverénna krajina na svete, má aj Štát Izrael právo a povinnosť reagovať," dodáva vyhlásenie.

Útok skončil po niekoľkých hodinách pred úsvitom a podľa izraelskej armády sa jej lietadlá "bezpečne vrátili domov". Verejnoprávna stanica Kan uviedla, že úder zahŕňal tri vlny. Jedným z cieľov bolo zariadenie na výrobu rakiet, ktoré Irán v poslednom roku odpaľoval na Izrael, uviedla armáda s tým, že zasiahnuté boli tiež prostriedky iránskej protivzdušnej obrany.

Vojenské ciele

Americké stanice NBC a ABC s odvolaním sa na nemenovaného izraelského činiteľa uviedli, že izraelský útok necielil na iránske jadrové ani ropné zariadenia a sústredil sa na vojenské ciele.

Irán v sobotu skoro ráno uzavrel svoj vzdušný priestor a pred ním to isté urobil susedný Irak. Teherán sa v súčasnosti potýka s výpadkami internetu, napísala DPA.

Explózie v noci na sobotu zazneli tiež oblasťou sýrskeho hlavného mesta Damasku, uviedli sýrske štátne médiá. Podľa agentúry SANA zaútočil Izrael na vojenské základne v centrálnych a južných častiach krajiny, pričom sýrska protivzdušná obrana zostrelila niektoré z izraelských striel. Izrael vykonáva údery proti cieľom v Sýrii spojeným s Iránom pravidelne, v posledných mesiacoch ich však zintenzívnil.

Arabské krajiny odsudzujú eskaláciu konfliktu

Saudská Arábia, Spojené arabské emiráty, Libanon a Irak odsúdili nočné izraelské útoky na vojenské zariadenia v Iráne a varovali pred ďalšou eskaláciou bojov v regióne. Pakistan podľa agentúry Reuters medzitým vyzval Bezpečnostnú radu OSN, aby podnikla kroky na ukončenie "bezohľadného" správania Izraela. Údery ostro odsúdilo tiež teroristické hnutie Hamas, preto Izrael bojuje v Pásme Gazy.

Kráľovstvo Saudskej Arábie "odsudzuje" izraelské údery v Iráne a opakuje svoje "pevné stanovisko odmietajúce eskaláciu konfliktu v regióne", ktorý "ohrozuje bezpečnosť a stabilitu krajín a národov" na Blízkom východe, uviedlo saudskoarabské ministerstvo zahraničia na sociálnej sieti X. Saudská Arábia uviedla, že Izrael na nočný útok nevyužil jej vzdušný priestor. Podľa jordánskeho vojenského zdroja ani Jordánsko izraelským vojenským lietadlám neumožnilo prekročiť jeho vzdušný priestor.

K čo najväčšej zdržanlivosti vyzvali tiež Spojené arabské emiráty. Pakistan vyzval BR OSN, aby konala a útok označil za "nebezpečnú eskaláciu" v regióne.

Kancelária irackého premiéra vo vyhlásení uviedla, že Izrael pokračuje v "agresívnej politike a rozširovaní konfliktu v regióne", pričom terčom najnovšej izraelskej agresie sa stal Irán. Bagdad zároveň vyzval na prímerie v Pásme Gazy a Libanonu.

Libanonská diplomacia izraelské údery označila za narušenie iránskej zvrchovanosti a vážnu hrozbu pre región a bezpečnosť vo svete.

Hnutie Hamas izraelský útok označilo za "flagrantné narušenie iránskej zvrchovanosti a eskaláciu, ktorá ohrozuje bezpečnosť v regióne". Zodpovednosť za dôsledky tejto agresie podľa Hamasu ponesie Izrael.

Rusko je znepokojené

Ruské ministerstvo zahraničia uviedlo, že ho hlboko znepokojil rast napätia medzi Izraelom a Iránom a vyzvalo na zdržanlivosť, píše agentúra Reuters.

"Vyzývame všetky zúčastnené strany, aby zachovali zdržanlivosť, zastavili násilie a zabránili katastrofickému scenáru," povedala hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová.

Leteckú dopravu obnovili

Irán od 9:00 miestneho času obnovil lety vo svojom vzdušnom priestore po izraelskom útoku, uviedla agentúra Reuters. Hovorca izraelskej armády Daniel Hagari zase podľa serveru The Times of Israel (ToI) povedal, že vojenská akcia splnila svoje ciele. Agentúra DPA uviedla, že útok na Irán bol najväčší, ktorému táto krajina čelila od 80. rokov.

Hagari povedal, že ciele, na ktoré sa Izrael zameral, boli zvolené zo širokého zoznamu možných. "Budeme vedieť, ako vybrať ďalšie ciele, a v prípade potreby ich zasiahnuť. Je to jasný odkaz, že ktokoľvek bude ohrozovať Izrael, zaplatí za to vysokú cenu," nechal sa počuť.

"Irán dvakrát udrel na Izrael... a zaplatil za to," poznamenal tiež v narážke na dvojicu tohtoročných útokov Iránu.

Pozrite si rozhovor s redaktorom ta3 Tomášom Verníčkom:

Odveta za raketové útoky

Irán vyslal 1. októbra tohto roku na Izrael takmer dve stovky rakiet v odvete za zabitie šéfa libanonského militantného hnutia Hizballáh Hasana Nasralláha koncom septembra izraelskou armádou v Bejrúte a za smrť lídra palestínskeho teroristického hnutia Hamás Ismáíla Haníja na konci júla v Teheráne, ktorá je pripisovaná tiež Izraelu. Pri útoku na Izrael 1. októbra zomrel jeden Palestínčan na okupovanom Západnom brehu, väčšinu rakiet odrazila izraelská protivzdušná obrana.

Išlo o druhý útok Teheránu z iránskeho územia na Izrael, ten prvý sa odohral tento rok v polovici apríla, keď Irán poslal na Izrael vyše tristo rakiet a útočných dronov, väčšinu rovnako zachytila izraelská protivzdušná obrana. Vtedy išlo o odvetu za izraelský úder na konzulát v Damasku, pri ktorom 1. apríla zomrelo sedem dôstojníkov iránskych revolučných gárd.

Iránski predstavitelia opakovane varovali Izrael pred odvetným útokom. Podľa agentúry Tasním si teraz vyhradili právo odpovedať na akúkoľvek "agresiu" a uviedli, že niet pochýb o tom, že Izrael bude čeliť adekvátnej reakcii na svoje kroky.

Izrael v uplynulých týždňoch zintenzívnil ofenzívu proti ozbrojencom z palestínskeho teroristického hnutia Hamas v Pásme Gazy a jeho Iránom podporovanému spojencovi v Libanone, šiitskému militantnému hnutiu Hizballáh. Vojnu na Blízkom východe vyvolal pred vyše rokom útok Hamasu na južný Izrael zo 7. októbra 2023.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok