Slovenský med zbiera ocenenia po celom svete. Na výstave v Košiciach nechýbala ani jeho ochutnávka

Slovenský med zbiera ocenenia po celom svete. Naši včelári však nedajú dopustiť ani na ďalšie produkty usilovných robotníc. Na košickej výstave sa dozviete aj to, že na včeľom vosku niektorí vyprážajú rezne.

Včelí svet má voje vlastné pravidlá aj hierarchiu. V jednom úli je približne 40 tisíc robotníc. Do zimy ich však prežije menej ako štvrtina. Sú medzi nimi aj tzv. dlhoveké včely.

"To sú včielky, ktoré tam zotrvávajú z jednej sezóny do druhej a zakladajú opäť nový proces v Ďalšej sezóne. Včelí plast je kolískou, komorou aj kuchyňou zároveň. Typické šesťuholníkové bunky však nie sú tak úplne dielom včiel," uviedol odborný pracovník Botanickej záhrady UPJŠ v Košiciach Róbert Gregorek.

Vyprodukovať kilo vosku zaberie jednému včelstvu celý rok. Včela ho v podstate vypotí. Vyrábajú sa z neho sviečky ale aj kozmetika. Niektorí v ňom dokonca vyprážajú rezne.

"Veľa ľudí odrádza jednak sústavná starostlivosť a druhá vec, vstupy a potom ten výstup, ktorý je vo forme medu sú prvé roky minimálne," dodal včelár na dôchodku Eduard Grega.

Kto si chce výstavu o živote včiel a včelárov v košickej botanickej záhrade pozrieť na vlastne oči, mal by sa poponáhľať. Končí sa v nedeľu 27. októbra.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok