Nemá prirodzeného predátora a ohrozuje včely. Na juhozápade Slovenska objavili hniezdo invázneho sršňa ázijského

Hniezdo invázneho sršňa ázijského dohľadali v Palárikove. Tento druh sršňa nemá prirodzeného predátora a ohrozuje najmä včely. Ak ste spozorovali nezvyčajne tmavého sršňa so žltými nožičkami, kontaktujte Štátnu ochranu prírody SR.

"Takto vyzerá ten sršeň, výrazne tmavé telo, nič podobné u nás nenájdete. Čo je také dôležité, tak na konci tela má výrazný žltý pásik a výrazne žlté nohy," uviedol entomológ z Prírodovedeckej fakulty UK Adrián Purkart.

Spozorovali ho v roku 2004 vo Francúzsku

Tento druh sršňa prišiel do Európy pravdepodobne lodnou dopravou. Prvýkrát ho spozorovali v roku 2004 vo Francúzsku. 80 percent jeho potravy tvoria včely, no spôsobuje aj škody na ovocí.

"Vo Francúzsku nie je žiadny ďalší hmyz, nad potokmi nevidíte lietať vážky, všetko sa stáva potravou tohto sršňa. On vyničí aj európskeho sršňa. Oni najprv kolaborujú, pretože ten náš sršeň je väčší a nevie chytať tie včely počas letu, ale ten ázijský to vie, tak mu ich nadháňa a potom sa podelia o potravu. Ale keď potravy nieto, potom padnú aj naše európske sršne," povedal predseda Slovenského zväzu včelárov Pavel Fiľo.

Nájdenie jeho hniezda je veľmi náročné, no dôležité. Na jeseň totiž vychrlí veľké množstvo kráľovien, ktoré na jar vytvoria nové hniezda. 

Hniezdo zneškodnili

Hniezdo v Palárikove zneškodnili za pomoci chemickej látky, ktorá sršne vyhubí. No nie všetky sa v hniezde nachádzajú.

"Oni sa postupne z tej prírody vracajú do toho hniezda a my chceme zneškodniť aj tie, z toho dôvodu hniezdo tam musí byť exponované niekoľko dní," povedal entomológ.

"Nikomu neodporúčame, aby sa pokúsil hniezdo zničiť, alebo zo zvedavosti prišiel blízko k nemu. Ani obyčajný včelársky oblek nestačí. On jed aj strieka a má žihadlo dlhé 6 mm. Ak aj náhodou zabijete takého sršňa, netreba ho chytať holými rukami, lebo to žihadlo je aktívne aj niekoľko hodín a dokáže vypustiť jed," povedal predseda Slovenského zväzu včelárov.

Ak tohto sršňa spozorujete, kontaktujte Štátnu ochranu prírody SR. Nezabudnite pripojiť fotografiu pre lepšiu identifikáciu. S odstránením hniezda môžu pomôcť aj hasiči.

"Musia byť ľudia v ohrození života a zdravia. Za pomoci tých insekticídnych prostriedkov buď to vysprejuje alebo zhodí a zlikvidujú to. Používame niekedy aj priemyselné vysávače, kedy to vysajeme a ten hmyz usmrtíme," povedal Juraj Klátik z odboru riadenia hasičských jednotiek.

Odborníci tvrdia, že sršne agresívne nie sú. Predpokladajú však, že z hniezda v Palárikove už niekoľko kráľovien vyletelo.

Máš dobrý tip na reportáž?

Stiahni appku a pošli video zaujimavých udalostí z tvojho regiónu.

Zistiť viac
zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok