Ázijský sršeň sa blíži k Slovensku. Ekofond SPP vyzýva verejnosť, aby hlásila jeho výskyt cez novú aplikáciu (+anketa)

9.9.2024 11:05

Sršeň ázijský, invázny druh hmyzu, sa blíži k slovenským hraniciam. Ekofond SPP spúšťa kampaň „Zastav sršňa“ a vyzýva verejnosť, aby pomohla monitorovať a hlásiť jeho výskyt prostredníctvom novej mobilnej aplikácie.

sršeň ázijský.jfif
Foto: Ekofond SPP

Nezisková organizácia Ekofond SPP varuje pred nebezpečenstvom invázneho sršňa ázijského, ktorý sa blíži k slovenským hraniciam.

„Tento invázny druh hmyzu, pôvodom z juhovýchodnej Ázie, predstavuje hrozbu pre včely a ďalšie opeľovače. Negatívne ovplyvňuje biodiverzitu a poľnohospodárstvo, pričom spôsobuje škody v hodnote miliónov eur“ informuje Ekofond SPP.

Aplikácia „Zastav sršňa“ 

Ekofond SPP v spolupráci s odborníkmi na ochranu prírody a včelárstvo sa snaží zabrániť jeho šíreniu. Nezisková organizácia spustila osvetovú kampaň, ktorej súčasťou je mobilná aplikácia „Zastav sršňa“.

Prostredníctvom aplikácie môže verejnosť nahlásiť výskyt sršňa ázijského alebo jeho hniezda a nahrať k tomu aj fotografiu či video. Aplikácia je prepojená so Systémom rýchleho varovania Štátnej ochrany prírody SR, čo umožňuje okamžitý zásah kompetentných.

V rámci kampane bol vytvorený aj krátky dokumentárny film:

Ako spoznať sršňa ázijského?

Sršeň ázijský je menší ako „bežný“ Sršeň obyčajný. Je veľký približne tri centimetre, má čierne telo, oranžovú hlavu, žlto-oranžový pruh na konci bruška a čierne nohy so žltým zakončením. Jeho hniezda, ktoré môžu dosiahnuť výšku až jeden meter, sa často nachádzajú v korunách stromov a pri ľudských obydliach.

V prípade nálezu hniezda je dôležité udržiavať odstup a nahlásiť ho prostredníctvom aplikácie.

Anketa

Aký je váš názor na kampaň „Zastav sršňa“?

Považujem ju za veľmi dôležitú a užitočnú.
- %
Je to zaujímavý krok, ale nie som si istý/á, či bude účinný.
- %
Nemám dostatok informácií, aby som mohol/mohla posúdiť.
- %
Nie je to potrebné, nechávam to na odborníkov.
- %
Iný názor.
- %
Celkovo hlasov: 60

Čo robiť, ak narazíte na hniezdo?

„Ak zbadáte hniezdo sršňa ázijského, udržujte odstup aspoň 5 metrov. Hoci jedince tohto druhu pre človeka nie sú nebezpečnejšie ako iný bodavý hmyz, pri vyrušení hniezda môžu na narušiteľa agresívne zaútočiť desiatky až stovky jedincov, čo môže mať nepríjemné následky“ upozorňuje Ekofond SPP a dodáva, že pre alergikov, deti a starších ľudí to môže predstavovať vážne riziko.

V takýchto prípadoch neváhajte hniezdo nahlásiť prostredníctvom aplikácie „Zastav sršňa“ alebo e-mailovej adresy srsen@sopsr.sk a nepribližujte sa k nemu.

Ako sa sršeň ázijský dostal do Európy a prečo predstavuje hrozbu?

Sršňa ázijského prvýkrát spozorovali v roku 2004 vo Francúzsku, kam „pricestoval“ v zásielke s čínskou keramikou.

„Odvtedy sa šíri naprieč kontinentom, pričom bol zaznamenaný už aj v okolitých krajinách – v Maďarsku, Rakúsku a Česku. Na Slovensku jeho výskyt v tejto chvíli ešte potvrdený nebol, hoci existuje predpoklad, že na naše územie už prenikol“ informuje Ekofond SPP.

Sršeň ázijský je hrozbou najmä pre včely a ďalší hmyz, ktorý je kľúčový pre opeľovanie rastlín. Je schopný obkľúčiť včelí úľ a zaútočiť na včely v skupinách, čo môže viesť k významnej strate včelstiev.

Za jednu sezónu môžu sršne zničiť viac než 11 kilogramov hmyzu, čím narúšajú stabilitu ekosystémov a znižujú produkciu medu a ďalších včelárskych produktov.

„Na Slovensku nemá sršeň ázijský prirodzeného nepriateľa a naše včely sa voči nemu zatiaľ nedokážu brániť. Preto je nevyhnutné, aby sme spoločne s verejnosťou monitorovali a hlásili akýkoľvek potenciálny výskyt tohto druhu sršňa,“ hovorí Zlatica Vargová, riaditeľka Ekofondu SPP.

Pozrite si archívnu reportáž z 1. marca 2024 o očakávaniach výskytu ázijského sršňa na Slovensku:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok