Opičie kiahne mutujú. Nové varianty sa prenášajú predovšetkým medzi ľuďmi, upozorňujú vedci

dnes 05:45

Rôzne epidémie ochorenia mpox v Afrike sa šíria odlišným spôsobom, uvádza štúdia publikovaná v odbornom časopise Cell.

mpox
Foto: Profimedia

Výskumníci v štúdii podotýkajú, že predtým známe varianty ochorenia sa prenášali hlavne zo zvieraťa na človeka, zatiaľ čo pri nových variantoch sa vírus šíri prevažne medzi ľuďmi, okrem iného pohlavným stykom, informovala agentúra AFP.

Varianty

Mpox má niekoľko variantov, ktoré vedci označujú ako klady, čo je skupina organizmov s rovnakým pôvodom. Najznámejšie varianty sú klad 1 a 2.

V Konžskej demokratickej republike, ktorou sa správa zaoberá, sa šíri predovšetkým variant mpoxu, ktorý pochádza z kladu 1. Ten existuje desiatky rokov. Novo sa však v krajine objavil ďalší variant, ktorý nesie označenie klad 1b.

Čo sú opičie kiahne?

Mpox je vírusové ochorenie, ktoré sa prejavuje najmä vyrážkou s pľuzgierikmi. Pacienti tiež trpia horúčkami, prípadne pociťujú celkové vyčerpanie. Za hlavný zdroj nákazy sa dlhodobo považuje kontakt s kontaminovanými zvieratami, predovšetkým potom konzumácia ich mäsa. Existujú však aj iné typy tohto vírusového ochorenia, ktoré sa prenášajú najmä pohlavným stykom - to je podľa odborníkov prípad variantu 1b.

Práve tento nový variant mpox sa nedávno potvrdil u pacienta z Nemecka. Lekári však ubezpečili, že nevzrástlo nebezpečenstvo šírenia nákazy.

Pozrite si reportáž o očkovaní v Kongu z 5. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok