Otázky a odpovede: Svetom sa šíri mpox, známy aj ako opičie kiahne. Čo to je a existuje dôvod na obavy?

16.8.2024 11:44 , Aktualizované: 16.8.2024 12:09

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) varuje pred novou vlnou ochorenia mpox, známeho aj ako opičie kiahne. Prvý prípad sa objavil aj v Európe a v minulosti sa ním nakazili aj Slováci. Ako vážna je aktuálna situácia?

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v stredu (14.8.) vyhlásila stav ohrozenia verejného zdravia medzinárodného významu v súvislosti so šírením ochorenia tzv. opičích kiahní v afrických štátoch. Vírus sa šíri vo viac ako desiatich afrických krajinách a prípady sa už objavili aj v Európe či v Ázii.

Vírus môže spôsobovať veľmi nepríjemné príznaky a v najhorších prípadoch môže byť nakazenie fatálne. Existuje však dôvod na paniku? V nasledujúcom texte zodpovieme najpálčivejšie otázky týkajúce sa tejto choroby.

Čo sú to opičie kiahne?

Názov opičie kiahne je zastaralým označením pre toto ochorenie a odborníci ho dnes nazývajú mpox. WHO zmenu v pomenovaní vykonala ešte v roku 2022, aby sa vyhla stigme, diskriminácii a strachu z očkovania, ktoré by mohli z názvu plynúť.

Ochorenie nieslo prívlastok opičí kvôli tomu, že bolo prvýkrát pozorované u nakazených opíc. V skutočnosti však od nich pravdepodobne nepochádza a preniesť sa môže aj na iné zvieracie druhy, najmä na hlodavce.

Ide o vírusové ochorenie, ktorého epidémie sa doposiaľ vyskytovali prevažne v Afrike. V minulosti sa však prípady nakazenia objavili po celom svete. V roku 2022 napríklad hlásilo výskyt ochorenia 110 krajín, pričom došlo ku desiatkam úmrtí. Zopár prípadov zaznamenalo aj Slovensko.

Existujú dva varianty ochorenia - Clade I. a Clade II., pričom prvý z nich zvyčajne spôsobuje ťažší priebeh. Práve Clade I. je v súčasnosti rozšírený v afrických regiónoch.

Ako sa prenáša a čo sú príznaky?

Mpox je vírus, ktorý sa prenáša najmä priamym fyzickým kontaktom. K prenosu z človeka na človeka dochádza priamym kontaktom s infekčnými léziami (vyrážkami), telesnými tekutinami alebo veľkými kvapôčkami priamo z tváre do tváre počas priameho a dlhodobého kontaktu (tvárou v tvár), alebo nepriamo, napríklad kontaminovanou posteľnou bielizňou a podobne. Odborníci sa domnievajú, že najčastejším spôsobom prenosu je sexuálny kontakt s nakazeným jedincom.

Medzi príznaky ochorenia patria horúčka alebo zimnica, opuch lymfatických uzlín, silná bolesť hlavy, bolesti svalov či chrbta, únava alebo vyčerpanie. Ochorenie sa prejavuje aj vyrážkami, ktoré sa podľa odborníkov objavia zvyčajne jeden až tri dni od výskytu niektorého z príznakov.

Koho vírus najviac ohrozuje?

Z pozorovaní z afrických regiónov vyplýva, že najviac ohrozenými skupinami môžu byť deti a mladiství. Ako informuje spravodajský web BBC, odborníci sa domnievajú, že za touto rizikovosťou stojí stále vyvíjajúci sa imunitný systém detí a tiež spôsob, akým sa medzi sebou hrajú. Ten by mohol spôsobovať ľahší prenos z človeka na človeka.

Mpox však ohrozuje aj tradične rizikové skupiny, ako napríklad ľudí v seniorskom veku, onkologických pacientov či osoby s autoimunitným ochorením.

Existuje vakcína?

Áno. Zvyčajne sa však distribuuje len ľuďom, u ktorých existuje vysoká šanca, že sa môžu dostať do kontaktu s nakazenými osobami, napríklad zdravotníkom. Kusov vakcín je totiž po celom svete málo a financovanie ich výskumu a výroby je nedostatočné. Existujú obavy, že v prípade väčšieho rozšírenia nákazy nebude vakcín dostatočné množstvo. Slovensko v roku 2022, kedy sa opičie kiahne rozšírili globálne, disponovalo 1 440 dávkami.

Ako je na tom Slovensko?

Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR monitoruje situáciu týkajúcu sa výskytu ochorenia mpox. Experti úradu a Ministerstva zdravotníctva SR sú tiež súčasťou Výboru pre zdravotnú bezpečnosť Európskej komisie (HSC), ktorý taktiež aktívne sleduje situáciu.

Ku dnešnému dňu (16.8.) nebol na Slovensku zaznamenaný nový prípad nakazenia sa vírusom. Nie je však vylúčené, že sa časom objaví.

Vo štvrtok bol totiž vo Švédsku zaznamenaný prvý prípad nakazenia sa mpoxom mimo Afriky, pričom išlo o závažnejší variant Clade I. Tri nové prípady zaznamenali aj v Pakistane. Osoby sa vírusom nakazili v Spojených arabských emirátoch, kam často cestujú aj Slováci.

Pozrite si reportáž o prvom prípade mpoxu v Európe:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok