Biely dom reaguje na vyostrený konflikt po izraelskej odvete. USA vyzvali Irán, aby útok neopätoval

dnes 08:52 , Aktualizované: dnes 14:28

Spojené štáty vyzvali Teherán, aby neopätoval útok po úderoch, ktoré na vojenské objekty v Iráne vykonal v noci na sobotu (26. 10.) Izrael. Podobne reagoval aj britský premiér Keir Starmer, píše agentúra Reuters.

Biely dom evakuovali pre podozrivý prášok. Test ukázal, že išlo o kokaín
Foto: TASR/AP

Očakávaná odveta

Izraelský útok na Irán sa očakával už niekoľko týždňov, predpokladalo sa ale, že ho židovský štát vykoná až po amerických prezidentských voľbách 5. novembra, napísal v tejto súvislosti spravodajský web BBC.

Dôvod na obavy podľa neho v tejto chvíli majú najmä arabskí spojenci USA z radov krajín v Perzskom zálive, ktorých vlády nedávno Iránu oznámili, že nedopustia, aby bolo ich územie využité na izraelský útok na Irán.

"Ak sa Irán znovu rozhodne reagovať, budeme pripravení a bude to mať pre Irán opäť dôsledky," uviedli vo vyhlásení vysokopostavení predstavitelia v administratíve prezidenta Joea Bidena. Doplnili, že si takýto scenár neželajú.

Výzva na ukončenie vzájomných úderov

"Týmto by mali skončiť priame údery medzi Izraelom a Iránom," uvádza sa ďalej vo vyhlásení s tým, že Washington je pripravený "viesť snahy o ukončenie vojny v Libanone" a pokúsiť sa dosiahnuť prímerie v Pásme Gazy spolu s vrátením rukojemníkov unesených z Izraela.

Britský premiér Starmer uviedol, že by Irán na izraelský útok nemal reagovať. Vyzval tiež na zdržanlivosť na všetkých stranách.

"Môj odkaz Iránu je jasný: Nesmie sa stále pokračovať v masívnych reakciách... To teraz musí okamžite prestať. Potom bude príležitosť pre mierový vývoj na Blízkom východe," napísal na sociálnej sieti X nemecký kancelár Scholz. Zopakoval tiež požiadavku na prímerie v Pásme Gazy a prepustenie väznených izraelských rukojemníkov.

Izrael v noci na sobotu zasiahol vojenské objekty v Iráne v odvete za iránsky raketový útok zo začiatku októbra. Po úderoch Izrael uviedol, že pri tejto akcii dosiahol svoje ciele a varoval Irán, aby nesiahal k odvete. Irán uviedol, že jeho protivzdušná obrana väčšinu izraelských útokov úspešne odrazila a spôsobené škody sú iba "obmedzeného rozsahu". Vysokopostavený činiteľ vlády prezidenta Bidena uviedol, že izraelský úder bol primeraný a mal by predstavovať koniec vzájomných útokov medzi oboma krajinami.

Pozrite si reportáž o útoku aj výzvu Bieleho domu pre Irán z 26. októbra:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok