Envirorezort chce do konca roka odstreliť 100 medveďov. Tvrdí, že nemá na výber, odborníci bijú na poplach

Zvyšujúci sa počet útokov medveďov na ľudí viedol k schváleniu zjednodušeného odstrelu, no ochrancovia prírody varujú, že masívne usmrtenie šeliem nemusí automaticky znamenať menej útokov.

Medveď
Foto: Profimedia (ilustračná fotografia)

Strata desatiny populácie

Na Slovensku bolo tento rok podľa údajov Štátnej ochrany prírody Slovenskej republiky usmrtených celkom 114 medveďov, z toho 78 priamo odstrelom a 36 na cestách a železniciach.

Týmto spôsobom Slovensko prišlo už o približne 10 percent z celkovej populácie medveďov hnedých.

Po smrteľnom útoku medveďa pri obci Hybe, ktorý si vyžiadal život hubára, bolo v okolí za deväť dní zastrelených najmenej dvanásť medveďov.

Kým politici volajú po radikálnejšom zásahu voči šelmám, odborníci bijú na poplach.

Chcú odstreliť stovku medveďov, vrátane mláďat

Poslanec Slovenskej národnej strany Rudolf Huliak vyzval na plošný odstrel týchto zvierat, s tým, že ak sa ročne zastrelí sto medveďov, populácia sa aj tak zvýši o niekoľko stoviek jedincov.

Štátny tajomník na ministerstve životného prostredia a poslanec Filip Kuffa potvrdil, že rezort plánuje vydanie výnimky na odstrel až sto medveďov.

"Nie je to pätnásť kusov, niekde sa žiada štyri, deväť a tak ďalej. V mnohých prípadoch sú to synantropné medvedice spoločne s mladými. Nie je tam na výber, treba eliminovať aj mladých jedincov, ktorí sú naučení na blízkosť ľudí," uviedol Kuffa na sociálnych sieťach.

O prípade napadnutého hubára, ktorého usmrtil medveď, informovala aj televízia ta3:

Útokov nemusí ubudnúť

Odborníci však varujú, že masívny odstrel nemusí automaticky znížiť počet útokov. V tomto roku bolo zaznamenaných už pätnásť útokov, pričom len v prvom polroku 2023 ich bolo dvanásť.

Iniciatíva My sme les zistila, že len dva týždne pred smrteľným útokom pri obci Hybe v Liptovskej Kokave zásahový tím zastrelil medveďa.

„Z oficiálnych dokumentov sme zistili, že dňa 20.09.2024 zastrelil zásahový tím 59,6 kg vážiaceho medveďa pri Liptovskej Kokave. Stalo sa tak len dva týždne pred smrteľným útokom medveďa. Lokalita odstrelu je pritom vzdialená necelé 2 km od miesta tragického útoku. Ani tento odstrel však smrteľnému útoku nezabránil“, upozornil Marián Hletko z iniciatívy My sme les. 

Bývalý koordinátor zásahového tímu pre medveďa hnedého zároveň pre Denník N povedal, že v mnohých prípadoch sú do odstrelov zahrnuté aj mladé medvedice s mláďatami.

Zároveň kritizoval nepresný odstrel bezproblémových jedincov.

V prípade vyhlásenia mimoriadnej situácie

Podľa novely zákona o ochrane prírody môže poľovnícke združenie požiadať ministerstvo životného prostredia o výnimku na odstrel chráneného živočícha v prípade vyhlásenia mimoriadnej situácie.

Populácia medveďa hnedého na Slovensku sa odhaduje na takmer 1 300 jedincov.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok