Dvanásť problémových jedincov eliminovaných za deväť dní. Štátna ochrana prírody reaguje na útoky medveďov

Riaditeľ Štátnej ochrany prírody informoval ministra životného prostredia Slovenskej republiky Tomáša Tarabu o eliminácii medveďov v okolí Liptovského Mikuláša po nedávnom smrteľnom útoku šelmy.

medveď
Foto: TASR/František Iván

Riaditeľ Štátnej ochrany prírody oznámil ministrovi životného prostredia, že po smrteľnom útoku medveďa v oblasti Hybe a vyhlásení mimoriadnej situácie v okrese Liptovský Mikuláš sa za deväť dní podarilo eliminovať dvanásť problémových medveďov. Informoval o tom minister životného prostredia Tomáš Taraba na sociálnej sieti.

Minister vo svojom príspevku napísal, že novelizované zákony, ktoré zabezpečujú ochranu ľudí pred útokmi medveďov, sú podľa neho účinné a efektívne.

Dodal, že je potrebné, „aby obce, mestá a okresné úrady vyhlasovali v rizikových okresoch mimoriadnu situáciu a konali“.

Upozornil tiež, že na Slovensku sa 15 rokov nevykonávali žiadne zásadné kroky v manažovaní medveďov, a preto bude potrebný čas na obnovenie rovnováhy v prírode. Ministerstvo tiež plánuje spustiť program osvety pre širokú verejnosť, aby sa zvýšila informovanosť a prevencia útokov.

Pozrite si reportáž z 19. októbra 2024 o útoku medveďa na človeka:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok