Musk je v kontakte s Putinom. Diskutujú o osobných témach aj o globálnej situácii, americkú vládu to znepokojuje

včera 13:30

Miliardár a aktívny podporovateľ prezidentskej kandidatúry Donalda Trumpa Elon Musk je od konca roka 2022 v pravidelnom kontakte s ruským prezidentom Vladimirom Putinom.

putin elon musk
Foto: TASR/AP

Napísal to list The Wall Street Journal (WSJ) s odvolaním sa na množstvo informovaných zdrojov z americkej, európskej i ruskej politiky. Neverejné rokovania šéfa nepriateľskej mocnosti s jedným z najbohatších ľudí sveta, ktorý má vďaka spolupráci svojej firmy SpaceX na americkom vesmírnom programe prístup k tajným informáciám, sú pre amerických činiteľov znepokojujúce, uviedol denník.

Putin chcel, aby vypol Starlink v Taiwane

Podľa zdrojov listu sa rozhovory točia okolo osobných a obchodných tém, ale aj súčasnej geopolitickej situácie. Putin Muska napríklad požiadal, aby neaktivoval svoju satelitnú internetovú sieť Starlink na území Taiwanu, čím sa chcel vládca Kremľa zavďačiť čínskemu prezidentovi Si Ťin-Pchingovi, s ktorým sa snaží posilňovať väzby v čase obchodných sankcií voči Rusku zo strany Západu.

Musk sa podľa listu k informácii o kontaktoch s Putinom nevyjadril. Majiteľ automobilky Tesla či sociálnej siete X sa v minulých mesiacoch stal jedným z najdôležitejších Trumpových stúpencov v kampani, ktorá za necelé dva týždne vyvrcholí jeho volebným súbojom s demokratickou viceprezidentskou Kamalou Harrisovou. Do Trumpovej kampane investuje desiatky miliónov dolárov, masívne ho podporuje na svojej sociálnej sieti X a aktívne vystupuje na mítingoch. Podľa WSJ mu to v prípade Trumpovho víťazstva môže priniesť zaujímavú pozíciu v administratíve.

Okrem toho má prístup k tajným informáciám o americkom vesmírnom programe, keďže SpaceX poskytuje techniku Národnému úradu pre letectvo a vesmír (NASA) pre výpravy na obežnú dráhu. Sám Musk o prístupe k týmto citlivým údajom hovoril verejne a vyhlásil, že ich vláda tají, pretože sú "strašne nudné".

WSJ píše, že informácie o jeho kontaktoch s Putinom sú vo vláde "starostlivo stráženým tajomstvom", niektorí oslovení činitelia Bieleho domu o nich ani nevedeli. Podľa jedného zo zdrojov listu je americká administratíva vo vzťahu k Muskovi v citlivej pozícii, keďže SpaceX zabezpečuje prevádzku satelitov dôležitých pre národnú bezpečnosť a spomínanú prepravu astronautov k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS).

Satelity nad Ukrajinou a Ruskom

"Nepáči sa im to," povedal zdroj listu k pohľadu vládnych činiteľov na kontakty Muska s Putinom. Vzťah Washingtonu a Moskvy sa dramaticky zhoršil po ruskej invázii na Ukrajinu vo februári 2022. Sám Musk vtedy podporil Kyjev a poskytol Ukrajine bezplatne sieť svojich satelitov Starlink využiteľnú na civilné i vojenské účely. Na jeseň však začal chcieť za prevádzku siete peniaze a potom prestala byť na vojenské účely využiteľná úplne. Musk krok, ktorý sa zhodoval s požiadavkami ruských činiteľov, vysvetľoval obavami z ukrajinského útoku na Krym anektovaný Ruskom, ktorý by podľa neho mohol vyvolať jadrový konflikt. Neskôr sa satelity Starlink začali objavovať v Rusku, Musk však poprel, že by ich tam priamo predával.

Sám pred časom verejne vyhlásil, že sa s Putinom rozprával iba raz, a to pred vojnou a o vesmírnych technológiách. Politológ Ian Bremmer však na jeseň 2022 napísal, že mu Musk povedal o svojej konverzácii s Putinom, kde preberali ruské požiadavky pre možno mierové rokovania. Musk to poprel.

Tento rok poskytol Putinovi priestor na svojej sieti X, kde odvysielal rozhovor moderátora Tuckera Carlsona s ruským prezidentom, ktorý rad komentátorov označila za nekritickú Putinovu propagáciu. Šéf Kremľa v tomto interview označil Muska za človeka, ktorého nemožno zastaviť. "Musíte s ním niekde nájsť spoločnú reč, musíte hľadať nejaké spôsoby, ako ho presvedčiť," povedal Putin.

Pozrite si reportáž o Muskovej podpore počas Trumpovej kampane a koho podporuje spevák Bruce Springsteen:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok