V minulosti Moskva vkladala do Trumpa veľké nádeje, vrátil im to vysokými sankciami. Tentoraz je však všetko inak

V novembri 2016 bol ruský politik Vladimir Žirinovskij tak nadšený víťazstvom Donalda Trumpa a bol presvedčený, že zmení vzťahy medzi USA a Ruskom. Nebol jediný, kto oslavoval.

Russia_Putin_Interview061253.jpg
Foto: TASR/AP

Deň po Trumpovom nečakanom víťazstve v Bielom dome Margarita Simonjanová, šéfredaktorka štátneho kanála RT, na Twitteri napísala, že má v úmysle jazdiť po Moskve s americkou vlajkou na okne svojho auta.

Ako píše spravodajca BBC, nikdy nezabudne na okamih, keď mu jedna ruská predstaviteľka povedala, že si "zapálila cigaru a vypila fľašu šampanského, aby si pripila na Trumpovo víťazstvo".

Čo od Trumpa v roku 2016 očakávali?

V Moskve sa očakávalo, že Trump zruší sankcie voči Rusku a možno dokonca uzná Krymský polostrov, anektovaný od Ukrajiny, za súčasť Ruska.

"Hodnotou Trumpa bolo, že nikdy nekázal o ľudských právach v Rusku," vysvetľuje Konstantin Remčukov, majiteľ a šéfredaktor novín Nezavisimaja Gazeta. Netrvalo dlho a všetky správy sa zmenili.

"Trump vtedy zaviedol najtvrdšie sankcie proti Rusku," pripomína Remčukov.

"Na konci jeho funkčného obdobia bolo veľa ľudí z jeho prezidentovania sklamaných," dodal.

Ruskí predstavitelia sú po ôsmich rokoch opatrnejší, no stále v napätí sledujú, ako dopadnú aktuálne prezidentské voľby v USA.

Ako situáciu vníma Putin?

Prezident Vladimir Putin dokonca vystúpil a podporil kandidátku Demokratickej strany Kamalu Harrisovú, hoci sa o podpore tvrdilo, že je to iba kremeľský žart.

Putin vraj povedal, že sa mu páči "nákazlivý" smiech Harrisovej. V kampani však zaručene vyvoláva úsmev na jeho tvári skôr Trump ako ona.

Ten sa preslávil napríklad ukončením vojny do 24 hodín, jeho zjavnou neochotou obviniť Putina z plnej invázie Ruska a počas prezidentskej debaty odmietnutie povedať, či chce, aby Ukrajina vyhrala vojnu.

Kamala Harrisová naopak tvrdila, že podpora Ukrajiny je v "strategickom záujme" Ameriky, a Putina označila za "vražedného diktátora".

Ruská štátna televízia sa nedávno negatívne vyjadrila o Kamale Harrisovej. Jeden z najostrejších ruských moderátorov spochybnil jej politické schopnosti a navrhol, že by bolo lepšie, keby moderovala televíznu kuchársku šou.

Tesné voľby v USA sa rovná príležitosť pre Rusko

Kremľu taktiež môžu vyhovovať mimoriadne tesné voľby, po ktorých bude nasledovať sporný výsledok. Amerika pohltená povolebným chaosom, zmätkom a konfrontáciou by mala menej času sústrediť sa na zahraničné záležitosti vrátane vojny na Ukrajine.

Vzťahy medzi USA a Ruskom sa zhoršili počas exprezidenta Baracka Obamu, zhoršili sa za Donalda Trumpa a podľa slov nedávno odchádzajúceho ruského veľvyslanca vo Washingtone Anatolija Antonova sa "rozpadajú" aj počas Joea Bidena.

Washington z toho plne obviňuje Moskvu.

Nekompromisné cunami sankcií

Len osem mesiacov po tom, ako sa Putin a Biden stretli na samite v Ženeve, nariadil kremeľský vodca rozsiahlu ruskú inváziu na Ukrajinu.

Bidenova administratíva nielenže uvalila na Rusko vlnu sankcií, ale aj vojenská pomoc USA bola kľúčová pre to, aby Kyjev vydržal viac ako dva a pol roka ruskej vojny. Medzi moderné zbrane, ktoré Amerika dodala Ukrajine, patria tanky Abrams a raketové systémy HIMARS.

Teraz je ťažké uveriť, že ešte nedávno boli časy, keď sa Rusko a USA zaviazali spolupracovať ako partneri na posilnení globálnej bezpečnosti.

Čo si myslia Rusi o amerických voľbách?

Redaktor BBC sa vydal do Ruska, aby zistil, čo si obyvatelia myslia o Amerike a o voľbách.

"Chcem, aby Amerika zmizla," hovorí nahnevaný rybár Igor. "Začalo toľko vojen vo svete. USA boli naším nepriateľom v časoch Sovietskeho zväzu a sú ním aj teraz. Nezáleží na tom, kto je prezidentom," dodal.

Amerika ako večný nepriateľ Ruska - to je svetonázor, ktorý sa vraj často odráža v štátnych médiách.

Väčšina ľudí, s ktorými sa redaktor rozprával, nevníma Ameriku ako zlého protivníka.

"Som za mier a priateľstvo," hovorí Svetlana. "Ale môj priateľ v Amerike sa mi teraz bojí zavolať. Možno tam nie je sloboda slova. Alebo možno práve tu v Rusku nie je sloboda slova. Ja neviem," dodala.

"Naše krajiny a naše dva národy by mali byť priateľmi," hovorí Nikita, "bez vojen a bez súťaženia, kto má viac rakiet. Dávam prednosť Trumpovi. Keď bol prezidentom, neboli žiadne veľké vojny," hovorí.

Napriek rozdielom medzi Ruskom a Amerikou majú tieto dve krajiny jednu vec spoločnú - vždy mali prezidentov mužov. Môžu si Rusi niekedy predstaviť, že sa to zmení?

"Myslím si, že by bolo skvelé, keby sa prezidentkou stala žena," hovorí Marina.

Pozrite si archívnu reportáž z 21. októbra 2024 o kampaniach Trumpa a Harrisovej.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok