Spravodlivosť a bezpečnosť v rozklade, hodnotí PS rok vlády Roberta Fica. Podviedol vlastných voličov, tvrdí Slovensko

dnes 11:14 , Aktualizované: dnes 12:35

Spravodlivosť a bezpečnosť je po roku vlády Roberta Fica v rozklade. Tvrdia to poslanci za opozičné hnutie Progresívne Slovensko. Hnutie Slovensko tvrdí, že premiér spáchal podvod voči vlastným voličom.

šutaj eštok fico Danko
Foto: TASR/Martin Baumann

Porušovanie ľudských práv

Na piatkovej tlačovej konferencii (25. októbra) kritizovali napríklad novelu trestných kódexov či neriešenie situácie súvisiace s porušovaním ľudských práv.

Namietali viaceré kroky a rozhodnutia šéfa rezortu spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD).

"Ženy a deti zažívajúce násilie, nedobrovoľne sterilizované rómske ženy, LGBTI+ ľudia a mnohí ďalší čakajú na to, kedy sa im už konečne bude lepšie, pokojnejšie a bezpečnejšie žiť, ako hlásalo programové vyhlásenie vlády. A nič. A nielenže minister situáciu porušovania ľudských práv nerieši, ešte sa aj podieľa na jej zhoršovaní, či už obmedzovaním zhromažďovacieho práva v prípade lex atentát alebo útokmi na mimovládne organizácie či médiá," skonštatovala poslankyňa Lucia Plaváková (PS).

Novela Trestného zákona

Poslanci za PS kritizovali aj zrušenie Národnej kriminálnej agentúry či Úradu špeciálnej prokuratúry. Hovorili o čistkách.

Suskovi vyčítali tiež rozhodnutie podať dovolanie v prípade právoplatne odsúdeného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika a prerušiť jeho výkon trestu odňatia slobody až do rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o dovolaní.

Upozornili aj na to, že na Ústavnom súde SR stále chýba jeden sudca. Namietali tiež nerealizovanie opatrení na ochranu obetí trestných činov.

Nesúhlas opätovne vyjadrili aj s novelou Trestného zákona. Kritizovali tiež spôsob jej prijatia v parlamente.

"Ministerstvo sa teraz podľa mojich informácií snaží stretávať so sudcami a zasahovať do výkladovej rozhodovacej činnosti súdu tým, že im hovorí, ako majú vykladať nový Trestný zákon. Je to aj kvôli tomu, že je veľmi zle napísaný, je tam množstvo chýb," dodal Branislav Vančo (PS).

"Na neplnenie sľubov upozorníme"

Predseda PS Michal Šimečka na tlačovej konferencii vyhlásil, že súčasná vláda neplní sľuby, ktoré dala voličom, na čo chce hnutie upozorňovať aj prostredníctvom svojej informačnej kampane. "To, čo vláda priniesla, je Ficova drahota - zdražovanie pre všetkých, ktoré prinesie konsolidácia, ale zároveň aj pridusenie ekonomiky vyššími daňami, transakčnou daňou a podobne," dodal.

Hnutie poukázalo aj na to, že podľa jeho výpočtov bude konsolidácia trojčlennú rodinu stáť 920 eur ročne, a to pre zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH).

"Vláda sľúbila, že konsolidácia nesmie znížiť sociálny štandard ľudí, tak tu sa deje presný opak," podotkol Šimečka s tým, že kabinet bude Slovensko zadlžovať aj v budúcom roku. Poukázal aj na stav čerpania eurofondov, pri ktorých podľa neho hrozí strata stámiliónov eur.

Pozrite si tlačovú besedu strany PS z 25. októbra:

Fico podviedol vlastných voličov

Premiér Robert Fico (Smer-SD) spáchal podvod voči vlastným voličom. Uviedli to poslanci Národnej rady SR z klubu Slovensko, Za ľudí, KÚ na piatkovej tlačovej konferencii.

Upozornili na to, že kabinet po roku vládnutia nesplnil svoje predvolebné sľuby, respektíve zrealizoval úplne opačné kroky. Kritizovali napríklad zvýšenie základnej sadzby dane z pridanej hodnoty (DPH), zmeny pri daňovom bonuse na dieťa či rodičovských dôchodkoch aj pozastavenie reformy, ktorá mala zaviesť maximálne čakacie lehoty na operácie pri vybraných typoch diagnóz.

"Ľuďom sľúbili len zvýšenie 13. dôchodku. Nikto z nich pred voľbami nepovedal, že ukradnú z druhého vrecka rodičom rodičovský dôchodok," povedal líder hnutia Slovensko a poslanec NR SR Igor Matovič. Poslanci okrem toho poukázali aj na zdražovanie potravín, benzínu či pohonných látok. "Ľudí čakajú aj o 30 percent drahšie energie," doplnil Július Jakab (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Poslanci vyjadrili nesúhlas s novelou Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti. Skritizovali aj zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry. "Robert Fico vyslovene pred voľbami povedal, že je to opozičný výmysel, že sa nič také nechystá. A výsledok? Samozrejme, presný opak," podotkol Gábor Grendel (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

Zákonodarcovia upozornili aj na situáciu v polícii a odchod policajtov. Kritizovali aj zahraničnú politiku súčasnej vlády. "Robert Fico je v Európskej únii absolútne izolovaný, nemá spojencov, nemá partnerov, nevie presadiť a nepresadil v Bruseli absolútne nič," poznamenala Veronika Remišová (Slovensko, Za ľudí, KÚ).

SaS o roku vlády: Namiesto pokoja chaos a zdražovanie

Vláda Roberta Fica (Smer-SD) priniesla za rok svojho pôsobenia namiesto sľubovaného pokoja chaos. Vyhlásila to opozičná SaS, jej predseda Branislav Gröhling ju označil za vládu populistov a klamárov, "ktorí prepúšťajú zločincov, urážajú ženy a nám všetkým dvíhajú dane".

"Celý čas sme tu počúvali o tom, ako zavládne v tejto krajine pokoj, a zatiaľ tu zavládol iba chaos a zvyšovanie všetkých cien a zdražovanie," vyhlásil šéf SaS na piatkovej tlačovej konferencii.  Podpredsedníčka SaS Mária Kolíková hovorila o úniku "našich ľudí" pred spravodlivosťou. "Toto charakterizuje prácu ministra spravodlivosti," uviedla. Kritizuje ho aj za zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry či špeciálnych jednotiek pre boj s organizovaným zločinom a korupciou. Minister spravodlivosti Boris Susko (Smer-SD) podľa nej spochybňuje súdy a inštitúcie.

Poslanec Marián Viskupič (SaS) upozornil, že vláda za rok svojho fungovania zabrzdila ekonomický rast Slovenska. Dodal, že v oblasti verejných financií ukázala nulové šetrenie a bezradnosť. "Nedokázala zlepšiť rozpočtové hospodárenie, nedokázala prísť so štrukturálnymi reformami, nedokázala prísť so žiadnymi úsporami vo verejnom sektore," dodal. Vláda zvýšila odvody, dane, poplatky a znížila príspevok do druhého piliera. Zavedenie transakčnej dane označil za "klinec do rakvy" slovenskej ekonomiky.

Problém v zdravotníctve

Zdravotníctvo nie je podľa Tomáša Szalaya (SaS) premiérskou témou, keď predseda vlády Robert Fico robí z neho problém svojho politického partnera. "Za rok máme horšie zdravotníctvo napriek tomu, že doňho išlo tento rok rekordné množstvo peňazí," dodal. Za najzávažnejší problém spomenul informácie o tom, že výstavba koncovej nemocnice v Bratislave je nereálna. Pripomenul tiež chaos vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP), kde sa podľa neho plytvá s peniazmi poistencov. Dodal, že VšZP znížila rozsah zmlúv s jednodňovými klinikami.

Podľa poslanca Juraja Krúpu (SaS) minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) rozložil políciu, pripomenul vysoké odchody príslušníkov z polície a tiež to, že policajti demonštrujú proti vlastnému ministrovi. Ministerstvo obrany Krúpa skritizoval za to, že zarába na vojne na Ukrajine a má rôzne kšefty. Doplnil tiež, že minister zahraničných vecí Juraj Blanár (Smer-SD) robí hanbu vo svete, vyčíta mu, že v rezorte robí personálne čistky.

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok