Riadne označené ulice, menu v slovenčine, koniec cudzím výrazom. Novela bráni úradný jazyk, no nie je úplne vítaná

dnes 10:29

Novela zákona o štátnom jazyku má posilniť slovenčinu v úradnom a verejnom styku a rešpektuje práva národnostných menšín, zdôrazňuje ministerstvo kultúry, ktoré odmieta dezinterpretácie o sankciách.

Šimkovičová knihy kniha knižnica
Foto: Ministerstvo kultúry

Novela zákona o štátnom jazyku nie je namierená proti národnostným menšinám, plne rešpektuje medzinárodné zmluvy a potrebu rozvíjania jazykov národnostných menšín na Slovensku.

Jej cieľom je posilniť postavenie slovenského jazyka vo vybraných oblastiach úradného a verejného styku. Zdôrazňuje to ministerstvo kultúry, ktoré zároveň striktne odmieta dezinterpretácie, týkajúce sa sankcií za porušenie zákona.

Sankcie za jazykový zákon sa bežných ľudí netýkajú

"Ohradzujeme sa voči dezinterpretáciám, ktoré sa šíria na sociálnych sieťach o tom, že pokutované budú môcť byť aj fyzické osoby, ktoré budú publikovať svoje súkromné texty s gramatickými či pravopisnými chybami. Pokuty sa budú týkať podnikateľov a fyzických osôb podnikateľov a právnických osôb," oznámilo ministerstvo.

"Prax ukázala, že existujú prevádzky, ako aj orgány verejnej správy, ktoré napriek upozorneniam opakovane porušujú ustanovenia zákona o štátnom jazyku, čím ho v podstate ignorujú. Je to dôsledkom obmedzených kompetencií rezortu kultúry ako správneho orgánu," vysvetlila ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS).

Pripúšťa, že novela zákona bude vyžadovať striktnejšie dodržiavanie zákona o štátnom jazyku aj od médií a organizátorov verejných podujatí. Cieľom novely zákona je tiež eliminácia používania cudzích výrazov, ktoré prenikajú do úradného a verejného styku aj napriek tomu, že existujú ich plnohodnotné ekvivalenty v slovenskom jazyku.

Názvy ulíc aj jedálne lístky

Novelou sa má tiež zjednodušiť geografické označovanie miest, obcí, ulíc, námestí a kultúrnych pamiatok.

"Nie je prípustné, aby boli názvy v slovenskom jazyku uvádzané menej výrazne ako názvy v jazyku národnostných menšín. V poriadku nie sú ani jedálne lístky v reštauráciách bez ponuky uvedenej v slovenskom jazyku," upozornila ministerka.

Dodáva, že pri koncipovaní novely sa ministerstvo inšpirovalo aj platnými právnymi predpismi o používaní oficiálneho jazyka v Poľskej republike a vo Francúzskej republike.

Rezort tiež poukazuje na to, že novela je plne v súlade s programovým vyhlásením vlády SR.

Útok na menšiny, hovorí o zákone SaS:

zdielať
zdielať
sledovať
mReportér edit
Komentáre k článku
Zdielajte článok